Audieri publice, organizate de Comisia politică externă și integrare europeană, privind constituirea secțiilor de votare în străinătate la alegerile prezidențiale

Chișinău, 7 octombrie 2020 – Comisia politică externă și integrare europeană a desfășurat, astăzi, audieri publice cu genericul ”Constituirea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerea Președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 și organizarea funcționării acestora în ziua votării”.

În scopul respectării măsurilor de protecție impuse de epidemia virusului COVID-19 și pentru prevenirea răspândirii acestuia, audierile s-au desfășurat în regim online. La discuții au participat reprezentanții Comisiei Electorale Centrale și ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil a informat membrii Comisiei politică externă și integrare europeană despre acțiunile întreprinse de CEC în ultima perioadă. În baza prevederilor legale prevăzute de Codul electoral, Comisia Electorală Centrală a adoptat la 26 septembrie 2020 hotărârea CEC nr. 4300 cu privire la constituirea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerea Președintelui Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020, după consultarea cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, alte autorități publice și instituții interesate. Astfel, au fost constituite 139 de secții de votare în străinătate.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a prezentat informații privind poziția autorităților statelor de reședință și condițiile de deschidere a secțiilor de votare, reieșind din cerințele dictate de situația epidemiologică. Conform ultimelor modificări ale Codului electoral, membri și președinți ai birourilor electorale pot fi nu doar reprezentanții misiunilor diplomatice ori oficiilor consulare, dar și cetățenii Republicii Moldova stabiliți cu traiul peste hotare, din Registrul funcționarilor electorali, cu avizul Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.   

În cadrul discuțiilor s-a convenit de a intensifica procesul de informare a cetățenilor din străinătate prin intermediul misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și asociațiilor diasporei despre regulile sanitare de funcționare a birourilor electorale, impuse de statele de reședință, în ziua alegerilor.

Comisia permanentă sesizată în fond va monitoriza procesul de organizare a alegerilor în străinătate.

Comisia politică externă și integrare europeană

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...