Comisiile permanente ale AIP CSI se convoacă în ședințe – deputatul Vladimir Bolea va participa la întrunirea membrilor Comisiei pentru știință și educație

Chișinău, 7 octombrie 2020 – Deputatul Vladimir Bolea, membrul delegației Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Interparlamentară a CSI (AIP CSI), va participa, pe 8 octombrie, la ședința Comisiei permanente pentru știință și educație a AIP CSI. Întrunirea se va desfășura în regim de videoconferință și va fi moderată din Palatul Tavriceski din Sankt-Petersburg, sediul organizației.

În cursul ședinței urmează a fi dezbătute mai multe chestiuni de ordin organizatoric, rezultatele activității Comisiei în anul 2019 și agenda pentru 2021.  

Vor fi prezentate informații privind aplicarea modelelor de legi și a altor documente ale AIP CSI în domeniul științei și educației în activitatea legislativă a parlamentelor, precum și înaintate propuneri pentru anii 2020-2022.

Un subiect aparte al agendei este digitalizarea învățământului, inclusiv starea actuală a lucrurilor în arealul statelor membre, oportunitățile, provocările, reglementarea normativ-juridică.

De asemenea, participanții își vor expune viziunile asupra proiectului de lege-model cu privire la comercializarea rezultatelor activității intelectuale.

Deputații vor examina proiectul Recomandărilor privind asigurarea legislativă a învățământului farmaceutic modern în statele membre ale CSI.

Va fi discutată perspectiva colaborării Adunării Interparlamentare a CSI cu Asociația Internațională a Academiilor de Știință.

În contextul evenimentelor comune ale țărilor care fac parte din AIP CSI se va vorbi despre primele Jocuri Delfice deschise ale statelor CSI și despre Forumul cultural-educațional internațional din CSI ”Copiii Comunității”.

De menționat că, în perioada lunilor octombrie-noiembrie, se desfășoară ședințele Comisiilor permanente ale AIP CSI. În cadrul acestora se discută proiectele de documente pentru examinarea ulterioară la reuniunile Consiliului Adunării Interparlamentare și a sesiunilor plenare ale Adunării Interparlamentare. Cea de 51-a Ședință plenară a AIP CSI este planificată pentru 26-27 noiembrie anul curent. 

Deputații Vladimir Bolea și Adrian Lebedinschi sunt membrii Comisiei permanente pentru știință și educație a AIP CSI din partea Parlamentului Republicii Moldova.

Din AIP CSI fac parte Parlamentele din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Federația Rusă, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Tadjikistan, Ucraina și Uzbekistan.

Unul din obiectivele cheie ale Adunării Interparlamentare a CSI este convergența sistemelor de drept ale statelor membre și crearea condițiilor pentru integrarea cuprinzătoare în cadrul Comunității pe baza modelelor și recomandărilor adoptate.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...