A avut loc o nouă rundă de consultări între deputați și experți ai Consiliului Europei privind protecția copiilor împotriva exploatării sexuale

Chișinău, 22 septembrie 2020 – Președintele Comisiei drepturile omului şi relații interetnice, Doina Gherman, și vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Vladimir Odnostalco, au discutat, astăzi, în regim de videoconferință cu  experți din partea Consiliului Europei, privind implementarea Convenției Lanzarote.

Acest document juridic internațional a fost ratificat de Moldova în 2011 și vizează prevenirea și protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzului sexual, precum și urmărirea penală a infractorilor și promovarea cooperării internaționale în aceste domenii.

Președintele Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Doina Gherman, a salutat prezența numeroasă a actorilor implicați în combaterea abuzului sexual față de copii în țara noastră.  

Deputata a menționat importanta coagulării eforturilor în prevenirea și combaterea acestui fenomen, care, în opinia sa, a luat amploare în contextul crizei pandemice. ”Ca președinte al Comisiei, ca deputat și ca mamă tratez cu prioritate acest subiect. Сopiii trebuie să fie în siguranță – acasă, la școală sau în stradă”, a subliniat Doina Gherman și a asigurat partenerii de tot sprijinul Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice.

George Nikolaidis, șef de Departament din cadrul Institutului Sănătății Copiilor, Grecia, a făcut o prezentare privind starea lucrurilor în problema abuzului sexual față de copii în Europa. Potrivit informației prezentate, unul din cinci copii în spațiul european este expus la o formă sau alta de abuz, iar povara cea mai mare este asupra fetelor.  

Experiența Ciprului privind acțiunile legislative în domeniu a fost împărtășită de Anastasia Papadopoulou, Președinta Consiliului „FONI” responsabil de monitorizarea implementării Strategiei Naționale și Planului de acțiuni pentru combaterea abuzului și exploatării sexuale și a pornografiei infantile.

Artur Degteariov de la Ministerul Afacerilor Interne, reprezentant al Republicii Moldova la Comitetul Lanzarote,  a reconfirmat că problema trebuie să fie abordată în complex, cu o interconectare dintre instituții, societatea civilă, parteneri.

Victor  Lăpușneanu, șef al Secției CoE și drepturile omului din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, fost Reprezentant permanent adjunct pe lângă Consiliul Europei, a subliniat deplina disponibilitate pentru continuarea colaborării, calificând prevenirea și combaterea abuzului sexual față de copii drept un domeniu important care necesită avansare.   

În cadrul ședinței a fost lansată ideea elaborării unui plan de acțiuni detaliat, creării unui mecanism cu putere executivă cu participarea sectorului public și privat pentru a face posibilă avansarea în procesul de aplicare a Convenției Lanzarote.  

De menționat că pe parcursul ultimelor două săptămâni, la inițiativa reprezentanților Consiliului Europei, au avut loc mai multe ședințe online cu deputați din Moldova, subiectul principal fiind implementarea Convenției Consiliului Europei privind protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale, denumită ”Convenția Lanzarote”.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...