Dialogul între Comrat și Chișinău continuă – membrii Grupului de lucru Parlamentar s-au întrunit pentru aprobarea Planului de lucru și raportarea activităților realizate

Comrat, 22 septembrie 2020 – Procesul de dialog în cadrul Grupului de lucru privind asigurarea funcționalității UTA Găgăuzia continuă să aducă rezultate concrete. După mai multe ședințe organizate în mediul online, pe 22 septembrie membrii Grupului de lucru Parlamentar privind Găgăuzia s-au întrunit cu succes în ședință offline. Ședința formală s-a desfășurat la Comrat la care au participat membrii Grupului, deputați ai Parlamentului Republicii Moldova și Adunării Populare a Găgăuziei, și experți ai Organizației Inițiativa privind gestionarea crizelor (CMI).

Participanții au analizat și identificat prioritățile cheie, stabilite în Planul de acțiuni aprobat de membrii Grupului în cadrul ședinței anterioare. La fel, deputații au discutat Raportul de activitate al Grupului de lucru pentru primul semestru, au examinat legea nr. 1530/1993 privind ocrotirea monumentelor și modificările la articolul 4 din Legea culturii nr. 413/1999. De asemenea, în cadrul ședinței, deputații au examinat legea nr. 218/2010 privind protejarea patrimoniului arheologic.

 „Propun susținerea planului prezentat cu privire la prioritățile pe termen scurt, la fel, consider necesar implicarea Guvernului, a experților și a organelor de resort în vederea obținerii informației cu privire la resursele necesare pentru învățarea limbii de stat cât și pentru formarea cadrelor necesare acestui proces dar și cu privire la alte subiecte la solicitarea membrilor Grupului de lucru”, a menționat Copreședintele Grupului de lucru din partea Parlamentului Republicii Moldova, Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea.

La subiectul cu privire la prioritățile cheie, Elena Bacalu, membru al Grupului de lucru din partea Parlamentului, a reiterat „Susțin planul de acțiuni prezentat de colegi, și votez cu încredere subiectul privind descentralizarea serviciilor, totodată menționez că trebuie să acționăm responsabil față de această reformă”.

Ca urmare a discuțiilor au fost propuse spre implementare și aprobate subiectele cheie ce țin de domeniul culturii, educației, ecologiei, mecanismelor și procedurilor cu privire la relațiile dintre organele centrale și UTA Găgăuzia, dezvoltării politicilor, dezvoltării social-economice și altele.

La rândul său, Copreședintele Grupului din partea Adunării Populare a Găgăuziei, Gheorghii Leiciu a menționat: „Ședința a fost una productivă, în cadrul căreia am atins scopurile propuse. Avem un plan de lucru pe care ne propunem să îl îndeplinim până la sfârșitul anului. Totodată, mă bucur că activitatea Grupului a continuat în pofida pandemiei și provocărilor pe care le-am întâlnit, iar Raportul de activitate reflectă rezultatele Grupului”.

Spre final membrii Grupului de lucru au convenit asupra interpelării ministerelor pentru raportare cu privire la diferite subiecte și informații relevante pentru implementarea activităților Grupului. De asemenea, în perioada următoare membrii delegați ai fracțiunilor parlamentare și reprezentanții Adunării Populare a UTA Găgăuzia vor continua să se întrunească în ședințe formale și informale pentru a continua procesul de dialog.

Dialogul dintre deputați ai Parlamentului și ai Adunării Populare a Găgăuziei este facilitat de către CMI în cadrul proiectului „Dialog privind Găgăuzia” finanțat de Suedia. CMI este o organizație non-profit, fondată de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, ex-președintele Finlandei Martti Ahtisaari în 2000. Eforturile organizației sunt îndreptate spre prevenirea și soluționarea conflictelor și menținerea unei păci durabile.

Grupul de lucru a fost creat în noiembrie 2015 la inițiativa Președintelui Parlamentului  cu scopul de a îmbunătăți funcționarea autonomiei găgăuze în cadrul constituțional al Republicii Moldova, având la bază Legea privind statutul special al Găgăuziei din anul 1994. Grupul este compus din deputați ai Parlamentului Republicii Moldova și ai Adunării Populare a Găgăuziei.

1

Grupul de lucru parlamentar privind asigurarea funcţionalităţii UTA Găgăuzia

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...