Zinaida Greceanîi a participat la acțiunea de comemorare a victimelor Holocaustului

Chișinău, 27 ianuarie 2020 – Cu ocazia Zilei comemorării victimelor Holocaustului, marcată astăzi la nivel global, Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a participat la mitingul-recviem desfășurat la Memorialul victimelor fascismului, de pe Calea Orheiului din capitală.

La eveniment au participat vicepreședintele Parlamentului Monica Babuc și alți deputați, oficiali din cadrul Guvernului, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău, ai Comunității evreiești din Republica Moldova, ai Asociației foștilor deținuți ai lagărelor de concentrare și ghetouri.

În mesajul rostit, Zinaida Greceanîi și-a exprimat solidaritatea cu Comunitatea evreilor din Republica Moldova, comunitatea roma, evreii și romii de pretutindeni.

”Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului ne face să ne gândim ce trebuie să întreprindem pentru a nu admite vreodată repetarea unei asemenea catastrofe. Pentru aceasta, trebuie să păstrăm memoria evenimentelor de atunci și să nu uităm durerea și rușinea pentru ce s-a întâmplat, pe care o simțim și astăzi. Datoria noastră, a autorităților, a societății civile, a fiecărui cetățean în parte este să acționăm împotriva oricăror forme a intoleranței, discriminării, rasismului, antisemitismului și xenofobiei”, a menționat Președintele Parlamentului.

Ziua de 27 ianuarie reprezintă ziua eliberării de către trupele sovietice, în anul 1945, a prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau şi marchează comemorarea la nivel internaţional a victimelor Holocaustului.

Monumentul victimelor fascismului din Chișinău a fost creat, în anii 1980, de o echipă de sculptori în frunte cu Aurel David, autorul renumitei lucrări ”Arborele Eminescu”. În anii 90 monumentul a fost vandalizat şi abandonat. La 9 mai 2015 cu eforturile Comunității Evreiești din Republica Moldova a fost inaugurat Memorialul Victimelor Fascismului.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...