Reglementări pentru facilitarea dezvoltării proiectelor de infrastructură energetică, cu impact transfrontalier. Proiect aprobat în prima lectură

Chișinău, 7 septembrie 2023 – Cadrul normativ pentru facilitarea dezvoltării proiectelor de infrastructură energetică, cu impact transfrontalier a fost votat de Parlament în prima lectură. PROIECTUL de lege pentru modificarea unor acte normative referitoare la acest lucru a fost susținut de 58 de deputați.

Documentul, elaborat de Ministerul Energiei, prevede armonizarea legislației naționale cu legislația Uniunii Europene. Proiectul reglementează aspectele ce țin de mecanismul de guvernanță energetică și a schimbărilor climatice, precum și facilitarea dezvoltării proiectelor de infrastructură energetică. Reglementările și mecanismele propuse vor contribui la implementarea proiectelor de interes comun în cadrul Comunității Energetice și a proiectelor de interes reciproc. Totodată, va fi completată legislația cu prevederi ce stabilesc modul de organizare a procesului de autorizare pentru proiectele Comunității Energetice, descriu etapele procesului de autorizare, autoritățile implicate și gestionarea costurilor de investiții pentru implementarea proiectelor.

Inițiativa legislativă mai prevede includerea satelor Lipoveni și Topala din raionul Cimișlia în lista localităților unde vor fi desfășurate lucrări de utilitate publică de interes național pentru construcția liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcănești-Chișinău și a stației Back-to-Back Vulcănești. Aceste lucrări sunt prevăzute în studiul de fezabilitate în vederea implementării Planului de interconectare a rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România.

Documentul a fost consultat cu reprezentanții Secretariatului Comunității Energetice. Proiectul urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...