Vicepreședintele Parlamentului, Monica Babuc a acordat premii pentru cele mai inspirate filmulețe dedicate Zilei Naționale a Portului Popular

Astăzi, 31 iulie, Monica BABUC, Vicepreședintele Parlamentului a acordat premii pentru cele mai inspirate filmulețe dedicate Zilei Naționale a Portului Popular, realizate în condiții de pandemie. Filmulețele au fost realizate ca rezultat al Concursului anunțat de Vicepreședintele Parlamentului de a organiza flashmob-uri cu număr limitat de participanți, filmate cu telefonul și care ar scoate în evidență costumul național și floarea busuiocului.

31.07.2020 Premianții concursului organizat cu ocazia Zilei Naționale a Portului Popular

Drept urmare, au fost expediate 58 de video-uri realizate de către simpli cetățeni și oameni de cultură, atât amatori, dar și profesioniști din mun. Chișinău, mun. Bălți, UTA Găgăuzia și alte 18 raioane ale țării. Juriul de concurs, format din deputați ai Parlamentului, a selectat cele mai bune filmulețe care corespund criteriilor enunțate, au menționat cu diplome și premii locurile I, II și III, precum și diplome de mențiune și de participare pentru toți participanții la concurs.

31.07.2020 Premianții concursului organizat cu ocazia Zilei Naționale a Portului Popular

Locul I a fost conferit satului Petrunea din raionul Glodeni (https://bit.ly/3g9nNcG), locul II a fost partajat de către Ansamblul „Vălenășițele” din s. Văleni, r. Cahul (https://bit.ly/39IDRQ4), Direcția Generală Cultură și Turism a UTA Găgăuzia (https://bit.ly/31gtlMv) și Ansamblul Folcloric Model „Busuioc Moldovenesc” din or. Cimișlia (https://bit.ly/2D1RGNO). Locul III a fost adjudecat de către Primăria c. Cucoara, r. Cahul (https://bit.ly/3fcTfWm), Ansamblurile „Spicușor” și „Tezaur” de la Casa de Cultură din s. Hădărăuți, r. Ocnița (https://bit.ly/33gFQtI), Ansamblul „Baștina” de la Feștelița, r. Ștefan-Vodă (https://bit.ly/3134341) și Colectivele Artistice de la Casa de Cultură din s. Parcova, r. Edineț (https://bit.ly/3ffaBSa).

Ceremonia oficială de premiere a avut loc la sediul Parlamentului Republicii Moldova, cu respectarea tuturor rigorilor și normelor de securitate dictate de situația pandemică, dar cu participarea laureaților și a deputaților Monica BABUC, Ion LEUCĂ, Svetlana ROTUNDU și Radu REBEJA.
În cadrul evenimentului, Monica BABUC a declarat că „datorită prezenței online, inițiativei, dragostei de neam, obiceiuri și tradiții naționale a cetățenilor țării și oamenilor de cultură din teritoriu, am reușit să sărbătorim Ziua Națională a Portului Popular, inclusiv și în condiții de pandemie”. Oficialul a mulțumit tuturor celor care „au rezonat cu inițiativa noastră, reușind astfel, chiar și în condiții de pandemie, să arătăm valorilor noastre identitare respectul pe care îl merită”.

31.07.2020 Premianții concursului organizat cu ocazia Zilei Naționale a Portului Popular

Concursul a fost organizat în contextul sărbătoririi, chiar și în condiții de pandemie, la 28 iunie curent a Zilei Naționale a Portului Popular. Aceasta este o sărbătoare oficială instituită de către Parlamentul Republicii Moldova prin Hotărârea Nr. 194 din 19.11.2015 pentru completarea punctului 1 din Hotărârea Parlamentului nr. 433-XII din 26 decembrie 1990 cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă în Republica Moldova. Ziua Portului Popular este marcată în ultima duminică a lunii iunie, începând cu anul 2016, în preajma Zilei Universale a Iei, consemnată la 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene.

Cabinetul Vicepreședintelui Parlamentului, Monica Babuc

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More