Vasile Bolea și Vladimir Odnostalco au participat la monitorizarea alegerilor parlamentare din Kazahstan, în cadrul misiunii de observatori ai AIP CSI

Chișinău, 11 ianuarie 2021 –  Vasile Bolea, președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități, și Vladimir Odnostalco, vicepreședinte al Comisiei protecție socială, sănătate și familie, au participat, în cadrul misiunii de observatori ai Adunării Interparlamentare a Comunității Statelor Independente (AIP CSI), la monitorizarea alegerilor pentru Majilis – camera inferioară a Parlamentului din Republica Kazahstan care este formată din 107 deputați.

Pentru monitorizarea alegerilor parlamentare care au avut loc duminică, 10 ianuarie, au fost acreditați 48 de observatori ai AIP CSI, inclusiv deputați, angajați ai Secretariatului acestei organizației interparlamentare și ai Institutului internațional pentru monitorizarea dezvoltării democrației, parlamentarismului și respectării drepturilor electorale ale cetățenilor din statele membre ale AIP CSI.

Observatorii AIP CSI s-au întâlnit cu membrii Comisiei Electorale Centrale a Republicii Kazahstan, fiind informați despre activitățile CEC în perioada preelectorală.

În cadrul misiunii de observare, Vasile Bolea și Vladimir Odnostalco au monitorizat desfășurarea scrutinului la 15 secții de votare din Nur-Sultan și în mai multe localități din regiunea Akmola. Deputații au remarcat participarea activă a alegătorilor la scrutinul parlamentar, rata de participare fiind de peste 60%.

În cadrul procesului de monitorizare a alegerilor parlamentare din Kazahstan Vladimir Odnostalco a participat la o conferință de presă organizată în sediul Comisiei Electorale Centrale a Kazahstanului.

Aflați la Nur-Sultan, deputații moldoveni, împreună cu ceilalți observatori internaționali din cadrul AIP CSI, au vizitat Complexul Memorial ”Otan korgaushylar” situat în Piața Apărătorilor Patriei din capitala kazahă, unde au depus flori la poalele stelei și au onorat memoria soldaților căzuți.

Acordul privind înființarea Adunării Interparlamentare a CSI a fost semnat la 27 martie 1992. Din 1994, reprezentanții AIP CSI participă la observarea alegerilor președinților, deputaților parlamentelor naționale și a referendumurilor naționale. Din AIP CSI fac parte Parlamentele din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Federația Rusă, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Tadjikistan, Ucraina și Uzbekistan.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More