Delegația Parlamentului Republicii Moldova, în componența misiunii AIP CSI, a monitorizat desfășurarea scrutinului prezidențial din Kârgâzstan

Chișinău, 11 ianuarie 2021 – În componența misiunii Adunării Interparlamentare a Comunității Statelor Independente (AIP CSI), deputații Nicolae Pascaru, membru al Comisiei drepturile omului și relații interetnice, și Marina Radvan, membră a Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, au participat la  monitorizarea alegerilor prezidențiale anticipate și a referendumului privind determinarea formei de guvernare a Republicii Kârgâzstan.

Observatorii AIP CSI au vizitat o serie de secții de votare din orașul Bișkek, familiarizându-se cu pregătirea și desfășurarea procesului de votare. Deputații au discutat cu membrii comisiilor electorale, cu observatori naționali și internaționali. A fost acordată atenție funcționării echipamentelor electronice și disponibilității materialelor informative. De asemenea,  observatorii au evaluat condițiile create la secțiile de votare pentru cetățenii cu dizabilități și măsurile de protecție anti-COVID.

Aflați la Bișkek, deputații moldoveni, împreună cu alți parlamentari din CSI, au depus flori la Monumentul ”Asediului Leningradului” din Parcul Victoriei al capitalei kârgâze. De asemenea, membrii delegației au participat la ceremonia solemnă de transmitere administrației de la Bișkek a capsulei cu pământ de pe Cimitirul comemorativ Piskariovsky din Sankt-Petersburg.

Alegerile prezidențiale anticipate și referendumul privind determinarea formei de guvernare în Kârgâzstan au avut loc duminică, 10 noiembrie și au fost monitorizate de 113 observatori internaționali din Austria, Armenia, Azerbaidjan, Cehia, Danemarca, Elveția, Finlanda, Pakistan, Federația Rusă, Tadjikistan, Turcia, Uzbekistan și alte țări și organizații internaționale. Din partea AIP CSI au fost acreditați 52 observatori internaționali, inclusiv deputați din opt state membre ale Adunării Interparlamentare, precum și oficiali ai IPA CSI și experți ai Institutului internațional pentru monitorizarea dezvoltării democrației, parlamentarismului și respectării drepturilor electorale ale cetățenilor din statele membre ale AIP CSI.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...