Va fi făcută o evaluare cuprinzătoare a situației legate de drepturile sociale

Chișinău, 16 septembrie 2020 – În Moldova va fi făcută o evaluare cuprinzătoare a situației legate de drepturile sociale ale cetățenilor.

Acțiunea se va desfășura în cadrul proiectului Consiliului Europei „Stabilirea cooperării pentru dezvoltarea drepturilor sociale în Republica Moldova”, care face  parte din Planul de Acțiuni Consiliul Europei – Republica Moldova pentru anii 2017-2021 și are drept scop consolidarea respectării drepturilor sociale în conformitate cu prevederile Cartei Sociale Europene.

În urma evaluării, vor fi înaintate recomandări pentru consolidarea respectării drepturilor sociale, care se vor regăsi în cadrul unui nou Plan de Acțiuni Consiliul Europei – Republica Moldova, pentru perioada anilor 2021-2024.

Întruniți, astăzi, într-o videoconferință cu reprezentanți ai Consiliului Europei, membrii Comisiei drepturile omului și relații interetnice au făcut o trecere în revistă a subiectelor de actualitate în domeniul drepturilor sociale. Au participat vicepreședintele Comisiei, Ion Leucă, secretara Ivanna Koksal, membrii Irina Lozovan, Grigore Repeșciuc, Oazu Nantoi.

Astfel, la propunerea experților Consiliului Europei, au fost abordate subiecte privind aplicarea tratatelor internaționale în domeniul drepturilor omului la care Moldova este parte, activitatea Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității și a Oficiului Avocatului poporului.

Deputata Irina Lozovan a ținut să sublinieze că în Republica Moldova cadrul legislativ este construit astfel încât fiecare cetățean al țării să se simtă protejat, inclusiv mame solitare, familii cu mulți copii, persoane în etate, cetățeni aflați în situații dificile.

Deputatul Oazu Nantoi s-a referit la integrarea populației din stânga Nistrului în spațiul de protecție socială conform legislației Republicii Moldova.

Vicepreședintele Comisiei, Ion Leucă, a mulțumit Consiliului Europei pentru susținerea acordată Republicii Moldova în eforturile de fortificare a drepturilor sociale și aducerea legislației naționale în domeniu în concordanță cu cea internațională.  

Tot astăzi, o întâlnire similară reprezentanții Consiliului Europei au avut cu membrii Comisiei protecție socială, sănătate și familie.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...