Un studiu al practicii judiciare privind cazurile de abuz și exploatare sexuală asupra copiilor în Moldova a fost prezentat de experți ai Consiliului Europei
Chișinău, 12 octombrie 2020 – Cercetarea practicii judiciare privind cazurile de abuz și exploatare sexuală asupra copiilor în Republica Moldova a fost prezentată, astăzi, de experți ai Consiliului Europei, în cadrul unei întruniri online cu participarea deputatelor Ivanna Koksal, secretarul Comisiei drepturile omului și relații interetnice, și Alla Darovannaia, membru al Comisiei protecție socială, sănătate și familie.
În cuvântul de salut, William Massolin, Șef al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, a menționat că Consiliul Europei recunoaște eforturile depuse de autoritățile Republicii Moldova în alinierea legislației naționale cu privire la investigarea și judecarea cazurilor de abuz sexual asupra copiilor la standardele Consiliului Europei. Cu toate acestea, procesul de implementare a cadrului normativ și legislativ urmează a fi perfecționat.

A fost exprimată speranța că rezultatele Cercetării practicii judiciare privind cazurile de abuz și exploatare sexuală asupra copiilor în Moldova vor constitui o bază solidă pentru ca toți actorii să reflecte și să găsească soluții eficiente pentru a depăși problemele existente în domeniu.
Studiul a fost prezentat de Nathalia Berkowitz, expert internațional, care a remarcat că Republica Moldova a depus eforturi foarte importante pentru a armoniza legislația națională cu prevederile Convenției Lanzarote. Totodată, studiul constată anumite lacune, printre care proceduri de confruntare traumatizante pentru copii, probleme legate de prezența fizică a copiilor în cadrul ședințelor de judecată sau de audierile repetate ale copiilor, suport psihologic insuficient, cazuri de neascundere a datelor personale în hotărârile publicate, tergiversarea procesului de examinare a cazurilor, ș.a.
Cercetarea conține un șir de recomandări pentru fiecare constatare, care se referă, inclusiv, la perfecționarea cadrului legislativ.
Anterior și alți deputați au avut întrevederi cu experții Consiliului Europei la subiectul implementării Convenției Consiliului Europei privind protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzurilor sexuale, denumită ”Convenția Lanzarote”. Acest document juridic internațional a fost ratificat de Moldova în 2011 și vizează prevenirea și protecția copiilor împotriva exploatării sexuale și a abuzului sexual, precum și urmărirea penală a infractorilor și promovarea cooperării internaționale în aceste domenii.
Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova