Un proiect de lege care are drept scop combaterea pescuitului ilegal a fost examinat în cadrul Comisiei juridice, numiri și imunități

Chișinău, 23 septembrie 2020 – Un proiect de lege pentru modificarea Legii privind fondul piscicol, pescuitul și piscicultura și a Codului contravențional al Republicii Moldova a fost examinat, astăzi, în cadrul ședinței Comisiei juridice, numiri și imunități, desfășurată în regim online. Comisia a aprobat coraportul la proiect, acesta urmând să fie prezentat spre dezbateri în plen.   

Proiectul prevede atribuirea dreptului Inspectoratului pentru Protecția Mediului de a verifica documentația persoanelor fizice și juridice privind proveniența peștelui și altor organisme acvatice în caz de transportare sau comercializare și de a  aplica amenzile corespunzătoare. Potrivit autorului inițiativei, deputatul Nicolae Ciubuc, modificarea vine să contribuie la excluderea fenomenului pescuitului ilegal și braconajului piscicol în obiectivele acvatice naturale de pe teritoriul Republicii Moldova.

”Modificările propuse vor permite conjugarea eforturilor colaboratorilor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și Inspectoratului pentru Protecția Mediului de a desfășura acțiuni comune în domeniul securității mediului ambiant și vor putea contribui la restabilirea resurselor piscicole, în principal, în cele două artere vitale pentru Republica Moldova — Prut și Nistru”, augmentează autorul.

De notat că în prezent, conform Codului Contravențional, încălcarea regulilor de transportare și comercializare a produselor pescuitului și altor produse acvatice se constată și se examinează de către colaboratorii ANSA, care monitorizează doar calitatea produselor respective. Totodată proveniența acestora nu este verificată de nimeni.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More