Ar putea fi instituit un mecanism de cooperare cu Curtea Penală Internațională

Chișinău, 17 noiembrie 2021 – În cadrul ședinței de astăzi, membrii Comisiei juridice, numiri și imunități au aprobat raportul pentru un proiect de lege, care urmărește instituirea unui mecanism de cooperare dintre Republica Moldova și Curtea Penală Internațională. Documentul conține o serie de modificări și completări a Codului de procedură penală și a Legii nr. 371/2006 cu privire la asistenţa juridică internaţională în materie penală.

Documentul reglementează formele principale de cooperare dintre Republica Moldova și Curtea Penală Internațională, modalitatea de transmitere și recepționare a cererilor și informațiilor în raporturile cu Curtea. De asemenea, este reglementată și modalitatea transportării și predării a persoanelor la cererea Curții și dreptul autorităților competente de a consulta Curtea pe chestiuni ce țin de procedurile de executare.

Curtea Penală Internațională este împuternicită să ancheteze și să trimită în justiție crimele împotriva umanității și crimele de război. Aceasta are dreptul să judece cetățenii diferitor țări, după jurisprudența internațională, pentru a asigura pacea și stabilitatea internațională, prin crearea unei instituții capabile să acționeze la nivel mondial.

17.11.2021 Ședința Comisiei juridice, numiri și imunități

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...