Un eveniment dedicat Zilei scrisului și a limbii găgăuze, organizat la Parlament

Chișinău, 16 aprilie 2024 – La Parlament a fost inaugurată o expoziție care prezintă personalități, obiceiuri și tradiții culturale găgăuze. Evenimentul are loc în contextul Zilei scrisului și a limbii găgăuze, care este marcată anual, la data de 27 aprilie. La inaugurare au participat Președintele Parlamentului, Igor Grosu, ambasadoarea Regatului Suediei în Republica Moldova, Katarina Fried, deputați, reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile din UTA Găgăuzia.

Prezent la inaugurarea expoziției, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, s-a referit la tenta istorică a evenimentului. „Limba, tradiția, istoria, religia sunt lucruri identitare care marchează orice popor, orice etnie. Trebuie să vedem ce s-a făcut, ce nu s-a facut și ce mai trebuie de făcut pentru a pune în valoare și a promova limba găgăuză, pentru a oferi o șansă copiilor și maturilor să o studieze și să o transmită și generațiilor viitoare”, a menționat șeful legislativului.

16.04.2024 Eveniment dedicat  Zilei Scrisului și a Limbii Găgăuze

Deputata Larisa Voloh, copreședinta Grupului de lucru parlamentar privind Găgăuzia, a remarcat că Găgăuzia este parte integrantă a vieții culturale, sociale, economice și politice a Republicii Moldova. Totodată, parlamentara s-a referit la faptul că, în 2010, ONU a declarat limba găgăuză o limbă pe cale de dispariție. „Soluționarea acestei probleme necesită o abordare comună, eforturi serioase din partea tuturor factorilor de decizie pentru a păstra limba și cultura găgăuză pentru generațiile viitioare”.

16.04.2024 Eveniment dedicat  Zilei Scrisului și a Limbii Găgăuze

La rândul său, ambasadoarea Regatului Suediei în Republica Moldova, Katarina Fried, a subliniat că, prin promovarea unei mai mari conștientizări și înțelegeri a limbii și culturii găgăuze, putem deschide calea spre coeziune și armonie socială. De asemenea, Katarina Fried a menționat că Ambasada Suediei rămâne deschisă pentru a sprijini în continuare dialogul instituționalizat și durabil în Găgăuzia și va continua să fie angajată deplin în susținerea parcursului european și a eforturilor de modernizare a Republicii Moldovei.

Expoziția prezintă personalitățile marcante care au contribuit la dezvoltarea istoriei, limbii și culturii găgăuze. Preotul și  scriitorul Mihail Ciakir a fost inițiatorul primului ziar în limba găgăuză, unul dintre autorii dicționarului găgăuz-român și primul traducător al Bibliei în limba găgăuză. Maria Marunevici a fost cercetătoare, etnografă, activistă civică și politiciană. Dmitrii Caracioban, preot, scriitor, profesor, autor al primelor filme găgăuze, este și fondatorul primului muzeu al culturii găgăuze, situat în localitatea Beșalma. Un alt exponent al scrisului găgăuz este Nikolai Baboglu, scriitor, poet, pedagog și folclorist, care a tradus în limba găgăuză operele lui Mihail Eminescu, Ion Creangă etc. De asemenea, a participat activ la elaborarea primelor manuale găgăuze pentru școlile naționale. Un promotor al culturii găgăuze a fost și Dionis Tanasoglu, scriitor, pedagog care a contribuit la dezvoltarea alfabetului găgăuz, a fost rector al Universității de Stat din Comrat. În cadrul expoziției sunt prezentate și elemente ale culturii materiale a găgăuzilor, precum costume populare, covoare, prosoape, basmale brodate, vase etc.

Inaugurarea expoziției a continuat cu prezentarea unor materiale video în care au fost reflectate date importante din istoria găgăuzilor, originile limbii găgăuze și ale portului popular, precum și tradițiile și obiceiurile asociate unei sărbători importante, Hederlez, care simbolizează începutul unui nou sezon agricol. La final, a avut loc un recital de cântece în limba găgăuză interpretat de un grup de copii din satul Tomai.

16.04.2024 Eveniment dedicat  Zilei Scrisului și a Limbii Găgăuze

Evenimentul a fost organizat pe platforma Grupului de lucru parlamentar privind Găgăuzia, fiind facilitat de CMI – Fundația pentru pace Martti Ahtisaari, cu suportul  financiar al Suediei.

Expoziția va fi deschisă pentru vizitatori până pe data de 22 aprilie, în zilele de luni până vineri, între orele 8-17.00.

În acest an, se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Legii privind statutul special al Găgăuziei. Cu această ocazie, sunt planificate mai multe evenimente în cadrul unei campanii de informare dezvoltate în parteneriat cu Grupul de lucru parlamentar privind Găgăuzia. Scopul acestei campaniei este să contribuie la coeziunea socială și la pacea interetnică în țara noastră.

16.04.2024 Eveniment dedicat  Zilei Scrisului și a Limbii Găgăuze

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...