Termenul de redactare a hotărârilor judecătorești va fi extins

Chișinău, 17 decembrie 2020 – Termenul de redactare a hotărârilor judecătorești va fi extins, până la 45 de zile lucrătoare. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, un proiect de modificare a Codului de procedură civilă, Codului administrativ și Codului de procedură penală.

În prezent, termenul prevăzut pentru redactarea hotărârilor este de 15 zile în Codul administrativ sau 30 de zile în Codul de procedură civilă.

”Proiectul are drept finalitate sporirea efectivă a actului de justiție prin îmbunătățirea calității motivării actelor judecătorești finale și de dispoziție emise în special de judecătorii și curțile de apel. Depășirea termenului de redactare a hotărârilor, în practică, este o chestiune frecventă, datorată, în principal, volumului prea mare de muncă pentru schema de personal din fiecare instanță, complexitatea cauzelor și lipsa cadrelor suficiente în instanțele judecătorești, fiind frecvente cazurile când judecătorul activează în lipsa grefierului sau asistentului”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Potrivit raportului Inspecției Judiciare pentru anul 2019, sarcina medie anuală per sistem a unui judecător în anul 2019 a constituit 621 de dosare, iar sarcina medie lunară – 62 de dosare judiciare. Conform aceluiași raport, cele mai multe sesizări în privința judecătorilor se referă la nerespectarea termenelor de redactare a hotărârilor judecătorești.

Inițiativa legislativă aparține deputatului PSRM Vasile Bolea, Președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități și a fost elaborată la propunerea Asociației Judecătorilor din Republica Moldova.

Proiectul de lege urmează a fi votat de Parlament și în lectura a doua.

https://www.youtube.com/watch?v=4_HTwXyS4Gs

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...