Parlamentul a aprobat noi modificări la Legea insolvabilității

Chișinău, 17 decembrie 2020 – Parlamentul a aprobat, în ședința plenară de miercuri, PROIECTUL de  modificare a Legii insolvabilității.

Proiectul a fost elaborat în vederea înlăturării unor carențe de ordin legislativ legat de momentul depunerii referinței de către debitor la cererea introductivă depusă de creditor. Totodată acesta urmărește scopul înserării în mod expres în lege a faptului că creditorul urmează să anexeze la cererea introductivă de intentare a procedurii de insolvabilitate copia hotărârii irevocabile a instanței de judecată sau copia de pe hotărârea arbitrală irevocabilă, ori copia de pe hotărârea judecătorească irevocabilă privind recunoașterea hotărârii judecătorești sau a hotărârii arbitrale străine, ori decizia (hotărârea) organului abilitat prin legea executorie la acel moment.

Autorul proiectului menționează că prin Legea nr. 141/2020 pentru modificarea Legii insolvabilității nr. 149/2012 au fost admise unele carențe care atentează asupra funcționalității normale a procesului de insolvabilitate. Acestea se referă la faptul că, la depunerea cererii introductive, creditorul nu mai este obligat să anexeze dovada incontestabilității creanței creditorului. În acest context, se propune reintroducerea în textul legii a obligației prezentării dovezii incontestabilității creanței creditorului.

La fel se urmărește acordarea posibilității debitorului de a prezenta referința la cererea introductivă depusă de creditor înainte ca instanța de judecată să admită prin încheiere cererea introductivă spre examinare. În acest context, se propune majorarea termenului în interiorul căreia instanța să adopte o soluție pe caz de la 3 zile la 20 zile.

Proiectul a fost prezentat cu titlu de inițiativă legislativă de către deputatul Fracțiunii Partidul ȘOR Denis Ulanov.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...