Extinderea termenului de redactare a actelor judecătorești, votată în lectura finală

Chișinău, 12 februarie 2021 – Pentru a spori calitatea justiției privind actele judecătorești finale și de dispoziție emise în special de judecătorii și curțile de apel, termenul de redactare a documentelor va fi extins cu 15 zile – până la 45 de zile.

Parlamentul a aprobat, astăzi, un PROIECT de modificare a mai multor acte normative, în cea de-a doua lectură. 

Inițiativa legislativă aparține președintelui Comisiei juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea, proiectul fiind elaborat de Asociația Judecătorilor din Republica Moldova.   

”Documentul include modificarea dispozițiilor legale care constituie premisa redactării unor hotărâri judecătorești de calitate, înlăturând posibilitatea ca termenul de la moment stabilit de lege să devină un element de presiune asupra judecătorului”, se arată în nota informativa la proiect.  

De asemenea, autorii își propun ca orice hotărâre să fie inteligibilă, redactată într-un limbaj clar şi simplu.

”Astfel, pentru realizarea acestor cerințe, judecătorul are nevoie de timp util care să permită combinarea redactării hotărârii, cu studierea altor dosare, legislației, jurisprudenței, doctrinei, organizarea și pregătirea ședințelor de judecată, inclusiv cu examinarea eficientă și în termeni rezonabili a cauzelor judiciare, precum și cu respectarea dreptului la odihnă, viață privată și de familie a judecătorilor”, argumentează autorii.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...