Subcomisia pentru drepturile omului a APCE a examinat dosarele candidaților la funcția de membru al Comitetului European pentru Prevenirea Torturii

Chișinău, 26 ianuarie 2022 – Subcomisia pentru drepturile omului a Comisiei Juridice și Drepturile Omului a APCE a examinat dosarele candidaților la funcția de membru al Comitetului european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante (CPT).

La reuniunea Subcomisiei a participat, în regim online, deputatul Ion Groza, vicepreședintele Comisiei relații externe și integrare europeană, șeful Delegației parlamentare a Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, președintele Comisiei speciale a Parlamentului Republicii Moldova pentru selectarea candidaților la funcția de membru al CPT.

Ion Groza s-a referit la concursul național de selectare a candidaților, la care au avut o reprezentativitate importantă participanții din partea societății civile.

De asemenea, deputatul a remarcat calitatea evaluării candidaților care au fost apreciați, inclusiv, de reprezentanți notorii ai mediului academic.  

Membrii Subcomisiei pentru drepturile omului a APCE au examinat dosarele candidaților din partea țări noastre, precum și a Suediei și Spaniei.  

Va urma procedura examinării de către Biroul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Componența CPT va fi aleasă de către Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei, cu majoritate absolută de voturi.

Republica Moldova are un reprezentat la Comitetul european pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante. Acesta urmează a fi ales dintre cei trei candidați care au acumulat cel mai înalt punctaj la evaluare în cadrul CONCURSULUI național desfășurat în perioada 3 noiembrie – 7 decembrie 2021: Victor Zaharia, Nadejda Burciu și Svetlana Doltu.

Moldova a aderat la Convenția europeană pentru prevenirea torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante în anul 1997. Rolul CPT este de a efectua vizite la locurile de detenție pentru a examina tratamentul aplicat persoanelor private de libertate și, dacă este cazul, de a adresa statelor recomandări, cu scopul de a întări protecția acestor persoane împotriva torturii și a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante.

26.01.2022 Participarea deputatului Ion Groza la Reuniunea Subcomisiei pentru drepturile omului a APCE

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...