Mesajul președintelui Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Grigore Novac, cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului

Chișinău, 27 ianuarie 2022 – Cu prilejul Zilei comemorării victimelor Holocaustului, marcată anual pe data de 27 ianuarie, deputatul Grigore Novac, președintele Comisiei drepturile omului și relații interetnice, aduce un omagiu victimelor și supraviețuitorilor Holocaustului.

Este de datoria noastră să cinstim memoria, victimele și supraviețuitorii acestor crime grave a secolului al XX-lea și să ne aducem aminte că oamenii au fost deportați, exterminați doar din motivul că erau evrei sau romi.

Din păcate, această nenorocire nu a ocolit nici Republica Moldova, pe teritoriul căreia, în perioada anilor 1930-1940, au avut loc represiuni, crime colective, care au fost cauzate de apartenența la etnie. Aceste fapte au fost confirmate și de rezultatele cercetărilor efectuate de către Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului, prezidată de Elie Wiesel.

În anul 2016, Parlamentul a adoptat Hotărârea ”Pentru aprobarea Declarației Parlamentului Republicii Moldova cu privire la acceptarea Raportului final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului, prezidată de Elie Wiesel”, nr.190 din 22.07.2016. Prin această declarație, Parlamentul Republicii Moldova a acceptat Raportul final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului, prezidată de Elie Wiesel și a condamnat orice tentativă de ignorare și de negare a Holocaustului.

Recunoașterea Holocaustului și condamnarea acestuia este nu numai un act politic, dar și unul de conotație socială, care exprimă clar că, prin memorie, nu vom admite niciodată fapte care să pună în pericol ființa și valoarea umană.

Memoria victimelor Holocaustului trebuie cinstită, iar crimele – condamnate, astfel încât xenofobia, antisemitismul și rasismul să nu aibă loc în Republica Moldova, fapt consacrat deja și în Codul penal, prin modificările introduse prin Legea nr.78 din 23.04.2021.

Președintele Comisiei drepturile omului și relații interetnice consideră important să ne asigurăm de faptul că Zilele de Comemorare a Holocaustului nu devin simple rituale, ci sunt o avertizare pentru noi toţi, să nu tolerăm ura şi violenţa, şantajul şi asuprirea oamenilor, indiferent de religie, origine, etnie sau orice alt criteriu.

Cu acest prilej, Grigore Novac îndeamnă la pace, înțelegere și respect reciproc, dialog și cooperare între culturi, pentru a descuraja atitudinile extremiste, dominate de violență și ură.

Comisia drepturile omului și relații interetnice

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...