Situația în sistemul de sănătate mintală, mecanismul de finanțare și investițiile curente au fost subiectele unei mese rotunde la Parlament

Chișinău, 9 octombrie 2020 – Masa rotundă dedicată situației din sistemul de sănătate mintală din Republica Moldova, mecanismului de finanțare și investițiilor curente în acest domeniu s-a desfășurat, astăzi, în instituția legislativă, în regim online. Evenimentul a fost organizat de către Comisia protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului Republicii Moldova în colaborare cu proiectul moldo-elvețian ”MENSANA”.

Au participat membrii Comisiei, oficiali din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, altor instituții, reprezentanți ai organizațiilor internaționale și ONG, mediului academic, Centrelor comunitare de sănătate mintală, spitalelor de psihiatrie,  Dispensarului Republican de Narcologie, Avocatul poporului.

În cuvântul de salut, Vladimir Odnostalco, vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, care a moderat evenimentul, a subliniat importanța parteneriatului pentru  sănătatea mintală stabilit între Republica Moldova și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, proiectul moldo-elvețian ”MENSANA”, alți parteneri. Potrivit deputatului, această colaborare este și mai importantă în condițiile crizei legate de COVID-19 care a provocat apariția de noi stresuri pentru populație, inclusiv pentru copii și tineri.

Președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Ghenadie Buza, a mulțumit organizatorilor și a subliniat importanța colaborării continue dintre Legislativ, Guvern, societatea civilă, partenerii de dezvoltare. Deputatul s-a referit la acțiunile Legislativului, remarcând printre altele controlul parlamentar asupra implementării reformei serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova.

Deputata Alla Darovannaia a evidențiat riscurile asupra sănătății mintale a copiilor și tinerilor, provocate de expansiunea internetului, și a menționat oportunitatea elaborării unor politici de stat ca răspuns la aceste provocări.  

Directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, Caroline Tissot,  a salutat eforturile Republicii Moldova de îmbunătățire a sănătății mintale și de creștere a accesibilității serviciilor relevante pentru populație. Totodată, Caroline Tissot a evidențiat provocările legate de pandemia COVID-19, menționând că sănătatea mintală a devenit mai importantă ca oricând.

Larisa Boderscova, coordonator programe sisteme de sănătate, Biroul OMS din Moldova, a confirmat impactul COVID-19 asupra sănătății mintale și importanța intensificării eforturilor și creșterii investițiilor în domeniu.

”Sănătatea mintală ne privește pe toți, și nu există sănătate fără sănătatea mintală”, a subliniat Larisa Boderscova, anunțând că pe 10 octombrie OMS va găzdui, în format online, ”Marele eveniment pentru sănătatea mintală”, pentru a identifica soluții de îmbunătățire a situației în domeniu, la nivel global.

Marina Golovaci, Secretar de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a prezentat situația actuală privind investițiile statului în domeniul sănătății mintale.

În prezentare se arată că în țară funcționează 40 de Centre comunitare de sănătate mintală în toate raioanele și municipiile. Numărul de vizite la Centrele comunitare de sănătate mintală a fost de 265 mii – în 2018,  279 de mii – în 2019 și, conform estimărilor, va ajunge la circa 300 de mii în 2020.

Investițiile în activitatea acestora cresc anual și au atins, în 2019, aproape 25,7 de milioane de lei.

Totodată, Marina Golovaci a evocat inechitatea în finanțarea acestora față de investițiile în spitalele de psihiatrie care au constituit circa 130 de milioane de lei în anul trecut.

Astfel, unul din obiectivele în domeniu este crearea Centrului Național de Sănătate Mintală care ar consolida capacitățile Centrelor comunitare de sănătate mintală din toată țara.

Totodată, va fi adoptată legea care va reglementa activitatea de psiholog.

De asemenea, urmează a fi elaborată o strategie națională pentru prevenirea fenomenului suicidului și un plan de acțiuni pentru implementarea acesteia.

Masa rotundă, cu genericul ”Investiții sustenabile în domeniul sănătății mintale comunitare”, a fost prilejuită de Ziua mondială a sănătății mintale care este marcată pe 10 octombrie. Instituită în anul 1992 de Federația Mondială pentru Sănătate Mintala, Ziua mondială a sănătății mintale urmărește scopul conștientizării problemelor bolilor mintale și a tulburărilor de comportament. În acest an, sloganul Zilei Mondiale a Sănătății Mintale este ”Să protejăm sănătatea mintală: e timpul pentru investiții”.

”Investiții sustenabile în sfera sănătății mintale comunitare” – 9 octombrie 2020

Comisia protecție socială, sănătate și familie organizează Masa rotundă, în regim online, cu tema ”Investiții sustenabile în sfera sănătății mintale comunitare” – 9 octombrie 2020

Опубликовано Parlamentul Republicii Moldova Четверг, 8 октября 2020 г.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...