Sindicatele și patronatele vor fi scutite de taxa de înregistrare de stat

Chișinău, 19 iulie 2023 – Sindicatele și patronatele vor fi scutite de taxa de înregistrare de stat. Comisia economie, buget și finanțe va propune plenului Parlamentului aprobarea unui proiect de modificare a Legii sindicatelor și a Legii patronatelor. Totodată, și Comisia protecție socială, sănătate și familie a aprobat, în ședința de astăzi, coraportul la proiectul de modificare a cadrului legislativ.

19.07.2023 Ședința Comisiei protecție socială, sănătate și familie

Conform tarifelor în vigoare, entitățile sindicale de toate nivelurile achită taxa de înregistrare de stat la Agenția Servicii Publice în mărime de 1149 de lei, iar patronatele – 90 de lei.

Proiectul de lege a fost elaborat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale, având la bază practica internațională în domeniu. Potrivit informațiilor, nu există taxa de înregistrare de stat la entitățile asociative în state europene precum Germania, Italia, Franța, Suedia, Norvegia.

Scutirea partenerilor sociali de taxa de înregistrare de stat are drept scop eliminarea inechității în raport cu alte organizații necomerciale în procesul de achitare a taxei de înregistrare. Totodată, inițiativa urmărește scopul de a asigura respectarea dreptului fundamental al salariaților și angajatorilor de a întemeia și de a se afilia la sindicate și patronate.

Datele statistice arată o creștere semnificativă a numărului de organizații înregistrate în ultima perioadă, în special în sectorul public, de la 2-3 organizații în anii 2009-2010 la 46 de la începutul anului curent.

PROIECTUL de lege urmează a fi discutat în ședința plenară a Parlamentului.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...