Proiectul de modificare a Legii cu privire la tineret a fost consultat public. Autorul inițiativei legislative: „Ne propunem să creăm Centre de inovație socială, similare huburilor de tineret din capitalele europene”
Chișinău, 18 iulie 2023 – Proiectul de modificare a Legii cu privire la tineret a fost supus consultărilor publice, organizate pe platforma Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, cu participarea reprezentanților Ministerului Educației și Cercetării și organizațiilor din domeniu. Consultările publice de astăzi au succedat aprobarea proiectului de lege în prima lectură, în cadrul ședinței plenare din 14 iulie anul curent.
Proiectul prevede consolidarea parteneriatelor între instituțiile și autoritățile publice și organizațiile non-guvernamentale, prin instituirea conceptului de parteneriat strategic. Acest instrument va permite asigurarea previzibilității procesului de implementare a politicilor și programelor destinate tinerilor, precum și va asigura o echitate a accesului la oportunități pentru tineri.
Proiectul mai prevede acordarea statutului de partener-cheie în raport cu autoritățile publice unei organizații recunoscute de Forumul European de Tineret.
O altă prevedere a proiectului se referă la crearea conceptului de Centru de inovație socială (hub pentru tineri), destinat tinerilor și organizațiilor de tineret care promovează și implementează noi soluții orientate spre schimbări conceptuale, de proces, de produs sau organizaționale, care urmăresc îmbunătățirea bunăstării indivizilor și comunităților.
„Ne propunem să construim mai multe astfel de spații, atât în Chișinău, cât și în alte regiuni ale țări, similare huburilor de tineret din capitalele europene, unde tinerii să poate activa, organiza evenimente și astfel să creștem nivelul de implicare a tinerilor”, a menționat deputatul Eugeniu Sinchevici, unul dintre autorii inițiativei legislative.
La finalul discuțiilor, participanții au convenit asupra necesității de a mai organiza o rundă de consultări publice. Autorii proiectului vor analiza recomandările prezentate în cadrul consultărilor publice, iar după definitivarea documentului, acesta va fi propus deputaților spre examinare în a doua lectură.
Tot astăzi, Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a organizat consultări publice asupra proiectului de lege pentru modificarea Codului cu privire la știință și inovare al Republicii Moldova, elaborat de Ministerul Educației și Cercetării.
Proiectul de lege, care își propune revizuirea cadrului normativ în vederea eficientizării sistemului național de cercetare și inovare, a fost votat, în prima lectură, la ședința plenară din 7 iulie 2023.
Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova