Și în acest an, Parlamentul se va alătura la Campania ONU „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”

Chișinău, 24 noiembrie 2020 – Parlamentul Republicii Moldova va participa la o nouă ediție a Campaniei Organizației Națiunilor Unite „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”.

În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, Parlamentul va desfășura Campania cu genericul ”aLEGE o viață fără violență”. Aceasta cuprinde mai multe acțiuni de promovare a mesajelor de non-violență împotriva femeilor și fetelor. Cu ocazia lansării campaniei, Președintele Parlamentului Zinaida Greceanăi a adresat un mesaj video, în care îndeamnă la conjugarea eforturilor în lupta împotriva violenței.

”Violența asupra femeilor, copiilor este o problemă gravă a societății și o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului. Din păcate, anume femeile și fetele devin pradă ușoară a abuzului și violenței. Abuzul nu apare doar într-un context social nefavorabil. Violența nu are limite sociale sau economice. Ea poate avea diverse forme – inclusiv violență fizică sau constrângere economică, precum și abuz psihologic.  Anul   curent,   marcat   de   criza   pandemică   în   toată   lumea,   se   atestă creșterea riscului violenței, în special asupra copiilor. Mediul virtual, pe lângă avantajele sale, aduce și noi provocări. De aceea acum mai mult ca oricând este important să ne unim eforturile și să acționăm cot la cot pentru prevenirea și combaterea tuturor formelor de violență”, se arată în mesajul Speakerului.

Campania va fi lansată pe 25 noiembrie, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii, printr-o acțiune simbolică de iluminare a clădirii Parlamentului în culoarea oranj – culoarea campaniei globale dar și naționale. Clădirea Parlamentului va fi oramentată cu șase panglici oranj mari.

Vor urma activități de informare și sensibilizare a publicului în această problemă. Mai multe deputate vor transmite mesaje prin care vor încuraja oamenii să se implice. În holul Parlamentului vor fi instalate standuri informative cu materiale despre fenomenul violenței, despre modificările și completările unor acte legislative în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie, despre serviciile gratuite oferite victimelor și modalitățile de sesizare a cazurilor de violență, etc.

Prin intermediul Oficiilor teritoriale de informare parlamentară, vor fi organizate discuții online cu deputații, autoritățile locale și ONG din teritoriu despre prevenirea și combaterea violenței în perioada pandemiei de COVID-19.

Potrivit datelor Poliției Republicii Moldova, în 2019 în Republica Moldova au fost înregistrate 969 de infracțiuni comise în mediul familiei, 761 de femei și 97 de copii au devenit victime ale violenței în familie. Totodată, în ultimii ani se atestă tendința de descreștere a acestor cazuri.

În iulie 2020, Parlamentul a adoptat, în lectura finală, Legea pentru modificarea unor acte legislative, care transpune în legislația națională prevederile Convenției de la Istanbul. Printre cele mai importante prevederi ale proiectului sunt consolidarea şi eficientizarea mecanismului de raportare a cazurilor de violență în familie și a referirii victimelor către servicii specializate; includerea expresă a măsurilor de restricție de urgență, pasibile de aplicare de către organul de poliție, în circumstanțele care impun eliberarea ordinului de restricție de urgență în privința agresorului; accesibilitate sporită la serviciile de asistență juridică garantată de stat; obligativitatea agresorului de a participa la programe de reducere a comportamentului violent, etc.

Noile reglementări reprezintă un pas important în perfecționarea și ajustarea legislației din domeniu, care vor contribui la diminuarea efectelor fenomenului violenţei în familie şi vor asigura sporirea gradului de protecție a victimelor, precum și asigurarea respectării drepturilor și intereselor legitime ale acestora.

Direcția generală comunicare și relații pubice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...