Riscurile tuberculozei, discutate la Oficiul teritorial de informare al Parlamentului din municipiul Orhei

Chișinău, 24 martie 2021 – Riscurile de infectare cu tuberculoză, simptomele bolii, grupurile de persoane cu risc sporit de îmbolnăvire și cum ne putem proteja de tuberculoză au fost subiecte abordate în cadrul unui eveniment, organizat de Oficiul teritorial de informare al Parlamentului (OTIP), cu reședința în municipiul Orhei.

Masa rotundă ”Timpul se scurge” a avut loc în contextul Zilei mondiale de combatere a tuberculozei, consemnată anual  la 24 martie.

La discuție au participat reprezentanți din cadrul Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei, AO ”Adolescentul”, Centrului de Sănătate Publică Orhei, Biroului de Probațiune, precum și studenții Colegiului Pedagogic ”Vasile Lupu” din localitate.

Participanții au subliniat necesitatea implicării active pentru a opri răspândirea infecției respiratorii, influențată, mai cu seamă, de perioada dificilă a pandemiei. Totodată, aceștia au îndemnat oamenii  să dea dovadă de toleranță și suport față de persoanele bolnave.

În dimineața zilei de astăzi, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, a transmis un mesaj de sensibilizare pentru cetățeni în care subliniază că diagnosticul și tratamentul tuberculozei este gratuit în Republica Moldova. ”Este important monitoringul cazurilor noi,  continuarea terapiilor necesare, neadmiterea riscurilor suplimentare pentru sănătate și amplificării poverii asupra sistemului medical din țară”, se arată în mesajul Președintelui Parlamentului.  

Începând   cu   anul   1993,   pe   24   martie   este   marcată   Ziua   mondială   de combatere a tuberculozei, în vederea sensibilizării publicul larg cu privire la consecințele tuberculozei și intensificării eforturilor pentru a pune capăt   epidemiei globale de tuberculoză. Potrivit Ministerului Sănătății, Protecției Sociale și Familie, în Republica Moldova în perioada pandemiei COVID-19 se constată o reducere cu 38,7% a notificării cazurilor de TB comparativ cu anul 2019.

24.03.2021 Masa rotundă organizată de OTIP Orhei în contextul Zilei mondiale de combatere a tuberculozei

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More