Republica Moldova marchează astăzi Ziua Mondială a Apei

Chișinău, 22 martie 2022 – Republica Moldova marchează astăzi Ziua Mondială a Apei (World Water Day). În acest an sărbătoarea se desfășoară cu sloganul „Apele subterane: Să facem invizibilul vizibil!

Apele subterane sunt invizibile, dar impactul acestora este vizibil pretutindeni. Acestea constituie o resursă vitală, ce furnizează aproape jumătate din toată apa potabilă la nivel mondial, aproximativ 40% din apă pentru irigare și aproximativ 1/3 din apa necesară industriei.

De asemenea, apele subterane susțin ecosistemele, mențin debitul de bază al râurilor și previn tasarea terenului și pătrunderea apei de mare.

Apa subterană este o parte importantă a procesului de adaptare la schimbările climatice și este adesea o soluție pentru persoanele care nu au acces la apă sigură.

În ciuda acestor fapte și a cifrelor impresionante, apele subterane continuă a fi neprețuite  de majoritatea oamenilor. Activitățile umane și variabilitatea climei cresc rapid presiunea asupra resurselor de apă subterană: sunt raportate probleme grave de epuizare și poluare în multe părți ale lumii.

În Republica Moldova, aprovizionarea cu apă constituie o problemă stringentă, deoarece sursele de apă sunt distribuite neuniform, iar calitatea ei, în foarte multe cazuri, nu corespunde standardelor naționale existente. Apele subterane constituie sursa principală de asigurare cu apă potabilă pentru 100% din populația rurală și 30% din populația urbană sau 65% din populația totală a țării. Restul, 35% din populația totală, întrebuințează ca sursă de apă potabilă apele de suprafață.

 Ziua Mondială a Apei pentru Apele subterane scoate în lumină această resursă invizibilă, cu scopul de a spori schimbul de cunoștințe și colaborare și, prin urmare, de a crește gradul de conștientizare privind importanța îngrijirii apelor noastre subterane.

Președinta Comisiei mediu și dezvoltare regională, Elena Bodnarenco, a menționat că fără a putea fi văzute, fiind chiar sub picioarele noastre, apele subterane reprezintă o comoară. ”Vă îndemnăm să lucrăm împreună pentru a gestiona în mod durabil această resursă prețioasă” a declarat președinta Comisiei.

Ziua Mondială a Apei a fost instituită în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la data de 22 decembrie 1992. În țara noastră această zi se sărbătorește începând cu anul 1993. 

Comisia mediu și dezvoltare regională

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...