Agenția Rezerve Materiale ar putea aplica sechestre pe bunurile operatorilor economici, care au admis consumul neautorizat al rezervelor de stat

Chișinău, 22 martie 2022 – Agenția Rezerve Materiale ar putea emite decizii executorii, care vor permite sesizarea executorilor judecătorești și aplicarea sechestrelor pe bunurile și mijloacele bănești ale operatorilor economici, care au admis consumul neautorizat al rezervelor de stat și de mobilizare sau au stocat bunurile într-o cantitate mai mică decât cea stabilită. Sechestrul va fi aplicat până la restituirea integrală a stocurilor diminuate. Asta se va putea întâmpla chiar dacă operatorul economic a contestat decizia Agenției Rezerve Materiale.

Acest lucru este prevăzut întru-un proiect de lege, pentru care membrii Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, în ședința de astăzi, au aprobat raportul, cu vot unanim.

Proiectul de lege propune modificări la mai multe acte legislative, iar scopul acestora este de a aduce cadrul normativ în conformitate cu prevederile Legii nr. 104/2004 cu privire la rezervele de stat și de mobilizare, pentru a preveni riscurile de prejudiciere a intereselor statului.

Autorii inițiativei legislative menționează că, doar în ultimii cinci ani, bugetul statului a fost prejudiciat cu 4 609 206,84 de lei, din cauză că Agenția Rezerve Materiale nu a avut pârghii legale să aplice sechestru pe bunurile și mijloacele bănești ale depozitarilor.

De asemenea, documentul mai prevede delimitarea clară a informațiilor din domeniul rezervelor de stat și de mobilizare, care trebuie să fie secretizate, pentru a evita interpretări.

Rezervele de stat și de mobilizare constituie stocuri de bunuri materiale, cu destinație specială, create cu scopul intervenției operative a statului pentru protecția populației și a teritoriului și pentru asigurarea funcționării stabile a economiei naționale și apărării țării.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...