Țara noastră ar putea beneficia de asistență tehnică și financiară din partea Republicii Federale Germania

Chișinău, 16 martie 2022 –Guvernul Republicii Federale Germania ar putea oferi Guvernului Republicii Moldova asistență tehnică și financiară nerambursabilă, în valoare totală de 33,7 milioane de euro. În cadrul ședinței de astăzi, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au avizat inițierea negocierilor a două acorduri în acest sens.

Astfel, 23 de milioane de euro ar urma să fie oferiți pentru implementarea a trei proiecte în derulare: ”Susținerea infrastructurii sociale și comunale III”, ”Sistemul de aprovizionare cu apă potabilă și cel de canalizare, Moldova Centru, VPT, faza 3” și ”Sistemul de aprovizionare cu apă potabilă și cel de canalizare, Moldova Centru, VPT, faza 3, măsuri de susținere”.

Prin urmare, asistența financiară nerambursabilă vizează lansarea unei noi faze a proiectului privind susținerea infrastructurii sociale și comunale, extinderea sistemului de aprovizionare cu apă potabilă și canalizare, asigurând conectarea localităților la apeductul magistral Chișinău-Călărași-Strășeni, precum și la servicii de consultanță furnizorilor de apă.

Totodată, urmează să fie negociată și acordarea de către Guvernul Republicii Federale a asistenței tehnice, în valoare totală de 10,7 milioane de euro. Banii sunt destinați pentru finanțarea a două proiecte – 2,5 milioane de euro pentru ”Consilierea politică a Republicii Moldova” și 8,2 milioane de euro pentru ”Întreprinderi și comune puternice pentru Republica Moldova”.

Termenul de valorificarea a tuturor resurselor financiare este 25 noiembrie 2026.  

16.03.2022 Ședința Comisiei politică externă și integrare europeană

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...