Raportul de activitate a Procuraturii Generale pentru anul 2019, audiat în Parlament

Chișinău, 28 iulie 2020Raportul de activitate a Procuraturii Generale pentru anul 2019 a fost audiat, astăzi, de către Comisia juridică, numiri și imunități.

Potrivit Raportului prezentat, eforturile instituției au fost orientate, anul trecut, spre asigurarea respectării drepturilor omului și a unei justiții prietenoase copilului, dezvoltarea instrumentului de specializare a procurorilor, debirocratizarea și eficientizarea procesului penal. Totodată, acțiunile au mai fost îndreptate spre asigurarea unui nivel calitativ nou în domeniul identificării și urmăririi bunurilor infracționale, precum și în cooperarea cu reprezentanții din domeniul justiției și cu societatea civilă.

”Erorile și omisiunile admise în perioadele anterioare de activitate (procese penale pornite abuziv, măsuri speciale efectuate neîntemeiat și/sau ilegal, tergiversarea și ineficiența investigațiilor, reprezentarea defectuoasă a acuzării în instanțe) au atins punctul culminant, ceea ce a determinat necesitatea unor intervenții manageriale de urgență și mai dure în privința personalului defectuos și a sectoarelor problematice”, se menționează în Raportul de activitate a Procuraturii Generale pe anul 2019.

Datele statistice prezentate de procurori indică asupra scăderii infracțiunilor violente – vătămări intenționate ale integrității fizice, violențe în familie şi, în acelaşi timp, creşterea neesențială a omuciderilor. Totodată, în ultimii ani se înregistrează mai multe infracțiuni din categoria celor mai puţin grave şi a infracțiunilor ușoare.

În 2019, procurorii au exercitat urmărirea penală pe 4 162 de cauze penale. Urmărirea penală a fost încheiată în 1 385 de cauze, fiind trimise în judecată 598 de cauze penale.

Pentru anul curent, Procuratura Generală și-a stabilit o serie de priorități, menite să asigure un climat de integritate instituțională și să excludă din practica procurorilor a cazurilor de încălcare a drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor, în special, a cazurilor de rețineri și solicitări neîntemeiate de arestare, de pornire abuzivă sau tergiversare a urmăririi penale, de dispunere abuzivă și neîntemeiată a efectuării măsurilor speciale de investigații și a perchezițiilor.

integral este publicat pe site-ul Parlamentului.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...