Proiect PAS: Spitalele raionale vor trece în gestiunea Ministerului Sănătății

Chișinău, 13 decembrie 2022 – Spitalele raionale vor trece în gestiunea Ministerului Sănătății. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat de către deputatul PAS, Dan Perciun. Măsura va crește calitatea serviciilor pentru pacienți, prin majorarea investițiilor, asigurarea unei planificări sistemice a serviciilor și creșterea calității managementului spitalicesc.

Dan Perciun: „Astăzi, avem o situație când fondatorii spitalelor raionale, consiliile raionale nu fac investiții și nu asigură un management calitativ. Oamenii suferă din cauza lipsei medicamentelor, a organizării proaste, a echipamentelor depășite și condițiilor nesatisfăcătoare. Spitalele sunt finanțate preponderent de către CNAM și Ministerul Sănătății, însă sunt gestionate la nivel local, fără posibilitatea unui control real al calității serviciilor. Ministerul a investit prin proiecte internaționale peste 1 miliard de lei în dotarea acestora în ultimul an, în timp ce consiliile raionale rareori au contribuit cu mai mult de 3% din bugetul instituției”.

Deși sunt obligate să investească în infrastructura spitalelor, investițiile făcute de APL sunt derizorii. De exemplu, în 2020, Consiliul Raional Basarabeasca a alocat 0,8% resurse în raport cu bugetul total al spitalului, Consiliul Raional Briceni – 0,9%, Consiliul Raional Cahul pentru un spital atât de mare – doar 1,5%. În total, pentru anul 2020 investițiile consiliilor raionale au constituit 76 mln. lei, iar în 6 luni 2021 – 35 mln. lei.

Deputatul a mai menționat că toate spitalele raionale vor continua să funcționeze și, mai mult ca atât, investițiile în aceste instituții vor crește pentru a asigura servicii calitative pentru populație, conform profilului și capacității fiecărui spital.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco: „Spitalele raionale activează într-o infrastructură învechită, cu rețele inginerești vechi. Aceasta duce la un risc permanent de infecții. Se atestă o lipsă de echipamente esențiale, nemaivorbind de echipamente performante. Ca rezultat avem o calitate joasă a serviciilor medicale, care duce și la lipsa cadrelor medicale.

Proiectul vine să susțină eficientizarea managementului spitalelor raionale, care deseori este influențat politic. Ceea ce ne dorim este depolitizarea sistemului de sănătate”.

13.12.2022 - Briefing de presă susținut de președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, și ministra Sănătății, Ala Nemerenco

Fracțiunea parlamentară ”Partidul Acțiune și Solidaritate”

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...