Proiect PAS: Drept la pensie anticipată pentru stagiu lung, majorarea pensiilor în funcție de creșterea economică și revenirea la graficul de majorare a vârstei de pensionare

Chișinău, 22 noiembrie 2021 – Deputatul PAS Dan Perciun a înregistrat astăzi, 22 noiembrie, un proiect de lege privind acordarea dreptului la pensie pentru carieră lungă, revenirea la condițiile de pensionare dinainte de 2020 și schimbarea formulei de indexare a pensiilor, proiect elaborat împreună cu Guvernul.

Proiectul prevede:

Cei care au un stagiu de cotizare mai mare decât stagiul standard se vor putea pensiona la orice vârstă. Pentru bărbați va fi nevoie de un stagiu mai mare cu 5 ani decât cel standard, pentru femei – cu 3 ani. Asta înseamnă că bărbații, la 1 ianuarie 2022, se vor putea pensiona anticipat dacă au 39 de ani stagiu contributiv, iar femeile 35.6 ani. În cazul femeilor, stagiul necesar va crește gradual până la 37 de ani în 2024.

Formula de indexare va ține cont nu doar de creșterea prețurilor, dar și de creșterea economică reală. Pensiile se vor indexa o dată pe an, în aprilie, cu inflația pe anul precedent, dar totodată se vor majora cu o sumă fixă pentru toți în funcție de creșterea economică. Am optat pentru o sumă fixă calculată ca 50% din creșterea economică reală multiplicată cu pensia medie pentru a aduce o mai mare echitate în sistemul reducând din decalajul dintre cele mai mari și cele mai mici pensii.

Proiectul anulează, totodată, prevederile din 2020 și revine la graficul de majorare a vârstei de pensionare. La 1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare pentru bărbați rămâne a fi 63 de ani, pentru femei va fi 59.6 ani la 1 ianuarie și 60 de ani la 1 iulie 2022. Vârsta va crește gradual pentru doamne la 63 de ani în 2028.

„Prin acest proiect de lege ne-am propus atât să oferim celor cu o carieră lungă dreptul la pensie, cât și să menținem sustenabilitatea fondului de asigurări sociale. Ori, revizuirea vârstei de pensionare ne-ar fi costat 1.5 miliarde de lei în 2022 și mai mult de 6 miliarde în următorii 4 ani.

Cu toții ne-am dori să putem ieși la pensie cât mai repede, dar trebuie să ținem cont și de circumstanțele obiective care s-au creat după 30 de ani de hoție.

– Avem un raport salariați/pensionari în scădere. 1.38 salariați reveneau fiecărui pensionari în 2014, în 2021 doar 1.2.

– În următorii 20 de ani ponderea persoanelor cu o vârstă de 60 de ani va depăși 32.3%, iar a celor cu vârsta mai mare de 65 de ani 24.4%.

– Avem deja un buget de asigurări sociale subvenționat masiv din bugetul de stat.

Ne confruntăm cu aceleași probleme cu care se confruntă toate țările din regiune, inclusiv țări mult mai bogate decât noi, care chiar și așa s-au văzut nevoite să majoreze vârstele de pensionare”, a explicat deputatul.

22.11.2021 Briefing de presă al deputatul Fracțiunii ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, Dan Perciun, cu tema ”Acordarea dreptului la pensie pentru carieră lungă, revizuirea formulei de indexare și noile condiții de pensionare”

Fracțiunea parlamentară ”Partidul Acțiune și Solidaritate”

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More