Proiect PAS: Bursele sportivilor de performanță vor fi dublate și reglementate la nivel de lege

Chișinău, 21 aprilie 2022 – Remunerarea sportivilor va fi reglementată la nivel de lege. Deputatul PAS, Adrian Băluțel, a înregistrat un proiect de lege în acest sens. La moment, bursele oferite sportivilor de performanță sunt reglementate prin hotărâri de Guvern, cadrul normativ secundar fiind practic inexistent.

Una dintre principalele prevederi ale proiectului de lege este dublarea burselor pentru sportivii de performanță. Dacă până acum un sportiv care a obținut medalia de aur la Campionatul Mondial de Juniori avea o bursă lunară de 3500 de lei, după aprobarea proiectului de lege această sumă va fi de 7000 de lei. Similar, un campion mondial la categoria seniori va avea o bursă lunară de 30 de mii de lei.

În total, în Republica Moldova sunt 11 categorii de burse de performanță. După aprobarea proiectului de lege propus, categoriile de burse vor începe de la 6.000 de lei până la 50.000 lei lunar, pentru aurul olimpic sau paraolimpic.

La moment, mai mult de 90 la sută din sportivii de performanță au o bursă mai mică de 10.000 de lei. „Costurile de viață a unui sportiv de performanță sunt foarte mari: alimentație corectă, reabilitare sportivă, costuri de antrenamente și vitaminizare. Statul acoperă la moment o parte prea mică din aceste costuri”, a explicat Adrian Băluțel.

Proiectul vine să reglementeze și prelungirea burselor în cazul în care sportivii suferă o accidentare sau boală în cadrul antrenamentelor sau competițiilor. Astfel, Ministerul Educației și Culturii va veni cu un regulament clar, public, de evaluare și prelungire a burselor sportivilor pentru perioadele de recuperare.

„Suntem conștienți că dublarea burselor de performanță a sportivilor nu va rezolva toate problemele din sport, dar cel puțin va oferi resurse sportivilor pentru ca aceștia să poată să se focuseze pe rezultate și performanță”, a declarat Adrian Băluțel.

Deputatul a mai menționat că următoarea etapă vizează lansarea unor consultări largi cu Ministerul Educației și Cercetării pentru o nouă Lege a sportului și o strategie pentru dezvoltarea sportului în Republica Moldova.

Fracțiunea parlamentară ”Partidul Acțiune și Solidaritate”

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...