Procedura de racordare, instalare și punere în exploatare a centralelor fotovoltaice pentru consumatorii casnici va fi simplificată

Chișinău, 20 iulie 2022  – Inițiativa legislativă care vizează promovarea utilizării surselor regenerabile de energie a fost examinată în cadrul ședinței de astăzi a Comisiei economie, buget și finanțe.

DOCUMENTUL prevede reducerea, de la 30 la 10 zile calendaristice, a termenului de eliberare a avizului de racordare a instalațiilor de producere  din surse regenerabile de energie cu capacități mici. De asemenea, consumatorii casnici, care intenționează să monteze instalațiile  respective nu vor mai fi obligați să obțină actul de corespundere. Admiterea în exploatare a acestor instalații va fi confirmată prin declarația electricianului autorizat.

Suplimentar, inițiativa prevede că la proiectarea centralelor electrice care utilizează surse regenerabile în cazul caselor locative individuale (inclusiv case familiale, case duplex, case înșiruite), în limita terenului privat, documentația de proiect se va elabora doar pentru compartimentul de electricitate și rezistență, fără certificat de urbanism pentru proiectare. Lucrările de construcție/montare vor putea fi făcute fără autorizația de construcție.

Totodată, punerea în exploatare a centralelor electrice care utilizează surse regenerabile de către distribuitorul de energie electrică va putea fi făcută fără avizarea din partea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

O altă prevedere a proiectului vizează recalcularea surplusului de energie electrică distribuit în rețea, care se va face la data de 30 aprilie, la solicitarea în scris a consumatorului final. Dacă puterea de producere a energiei electrice va fi mai mare decât consumul, distribuitorul de energie electrică va achita diferența calculată la prețul mediu de procurare a energiei electrice pe piață pentru ultimele 12 luni.

Proiectul a fost aprobat cu votul majorității membrilor prezenți și urmează a fi propus spre aprobare plenului Parlamentului, în prima lectură.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...