Problemele cu care se confruntă persoanele deportate, discutate la Parlament

Chișinău, 24 iunie 2022 – Secretarul Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Angela Munteanu-Pojoga, s-a întâlnit cu un grup de persoane deportate sau represate. La discuție a participat și deputata Evghenia Cojocari.

Discuția s-a axat pe problemele cu care se confruntă persoanele deportate și acțiunile necesare pentru a îmbunătăți situația.

”Noi, deputații din Fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate, chiar din primul an de mandat, ne-am gândit la dumneavoastră. Împreună cu Guvernul, suntem autorii unui proiect de lege, prin care am permis ca și cetățenii deportați, care s-au născut în fosta URSS sau în drum spre zonele în care au fost deportați, să beneficieze de statutul de deportat și de toate drepturile conexe în acest context”, a adăugat deputata Angela Munteanu-Pojoga.

Parlamentara a menționat că este de baștină din Ciuciuleni, localitate de unde au fost deportate sute de persoane. ”Printre persoanele deportate au fost multe rude și apropiați de ai mei, de aceea înțeleg foarte bine durerile voastre. Pentru întreaga noastră societate este foarte important să nu uităm despre asemenea lucruri, pentru că, dacă le uităm, s-ar putea să se repete”, a menționat Angela Munteanu-Pojoga.

Propunerile și sugestiile enunțate de către deportați în timpul ședinței urmează să fie trimise spre examinare factorilor de decizie din domeniu și instituțiilor responsabile.

Între anii 1940 – 1953, au avut loc trei valuri de deportări pe teritoriul țării noastre. Potrivit estimărilor, sute de mii de persoane au avut de suferit în urma acestei forme a represiunii politice, puse în practică de autoritățile sovietice.

24.06.2022 - Întâlnirea deputatei Angela Munteanu-Pojoga, secretar al Comisiei drepturile omului și relații interetnice, cu un grup de persoane deportate sau represate

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...