Problematica autismului, în vizorul deputaților

Chișinău, 8 octombrie 2021 – La Parlament, a avut loc o ședință de lucru, organizată de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media în colaborare cu Comisia protecție socială, sănătate și familie, în cadrul căreia s-a discutat despre situația copiilor care suferă de tulburări din spectrul autist. La discuție au participat părinți, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, ai Ministerului Educației și Cercetării, ai Ministerului Sănătății, Avocatul Copilului, Maia Bănărescu și deputați.

În cadrul ședinței, au fost discutate problemele cu care se confruntă persoanele afectate de această boală. Printre ele se numără diagnosticarea maladiei și accesul la terapie, care este foarte costisitor.

”Efortul părinților, al ONG-urilor trebuie să fie complementat de către stat. În acest sens, este important să identificăm soluții, pentru a îmbunătăți cadrul normativ în toate spectrele problemei – medical, educațional și al integrării sociale”, a menționat președinta Comisiei, Liliana Nicolăescu-Onofrei.

A mai fost abordată și problema asistenților personali și a cadrelor de sprijin. Cu o soluție în acest sens a venit președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familiei. Dan Perciun a vorbit despre posibilitatea de a majora salariile asistenților personali și de a finanța activitatea lor din bugetul de stat.

La final, participanții la ședință au convenit să creeze un grup de lucru, pentru a identifica soluții în acest domeniu, inclusiv de îmbunătățire a cadrului normativ.

Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova sunt în jur de 700 de copii, diagnosticați cu autism, 289 dintre ei frecventează școala, iar 179 merg la grădiniță.  

08.10.2021 Ședință de lucru privind problema autismului, organizată de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More