PRO MOLDOVA: Stare de urgență în agricultură

Grupul parlamentar PRO MOLDOVA cere adoptarea stării excepționale în agricultură și implementarea imediată a măsurilor care se impun pentru salvarea acestui important segment al economiei și pentru asigurarea securității alimentare a țării.

„Am venit cu un plan de acțiuni pe care, credem că, Guvernul poate să-l pună în aplicare în termen de 15 zile, precum și cu propuneri mai elaborate pentru a evita asemenea situații grave în viitor”, a declarat președintele PRO MOLDOVA Andrian Candu. Potrivit lui, sunt necesare compensații de cel puțin 6 mii de lei per ha pentru a supraviețui acest an extrem.

Guvernul trebuie să reevalueze cheltuielile bugetare și să direcționeze bani pentru un Fond anti-criză. „Insistăm asupra necesității unui Fond anti-criză de 2 miliarde lei pentru susținerea agricultorilor. De asemenea, PRO MOLDOVA cere Guvernului începerea imediată a consultărilor pentru reeșalonarea și/sau amânarea datoriilor față de instituțiile de creditare pentru agricultori, precum și identificarea, fără întârziere a unei formule de amânare a plății impozitelor pentru anul acesta”, a declarat Vlad Cebotari, deputat PRO MOLDOVA.

O soluție, salutată de toți agricultorii cu care PRO MOLDOVA s-a întâlnit în ultimele săptămâni, este ca Guvernul să cumpere anul acesta roada din anul viitor pentru a le permite oamenilor să continue prelucrarea pământului și ieșirea din datorii și foame.

Pe termen lung, în 60 de zile, urmează să fie elaborat un nou Regulament pentru subvenții, actualul probându-și ineficiența ani de-a rândul. De asemenea, trebuie reglementată prin lege asigurarea obligatorie de stat pentru agricultori. PRO MOLDOVA propune instituirea unui impozit unic în agricultură.

Toate aceste propuneri, incluse într-o hotărâre de Parlament, înregistrată de PRO MOLDOVA, sunt consultate cu agricultorii și exprimă voința oamenilor care lucrează mult, greu și cu profit mic, dar sunt angajatori pentru mii de oameni din țara noastră. PRO MOLDOVA cere convocarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului pentru examinarea situației din agricultură și adoptarea măsurilor care se impun.

Grupul parlamentar PRO MOLDOVA

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...