PRO MOLDOVA a înregistrat un proiect pentru încurajarea testării în masă a oamenilor la COVID-19

Costurile pentru testarea angajaților pentru identificarea virusului SARS-CoV-2, suportate de angajator, vor fi considerate facilități neimpozabile și vor fi scutite de plata impozitelor.  

Aceste propuneri, alături de alte facilități pentru perioada stării de urgență în sănătate, se conțin într-un proiect de lege elaborat de deputații PRO MOLDOVA și înregistrat astăzi în Parlament. 

Președintele PRO MOLDOVA Andrian Candu a declarat că este vital necesară încurajarea oamenilor să efectueze teste pentru a nu permite răspândirea în masă a virusului. De asemenea, el a menționat că, în condițiile în care statul nu vrea să facă testări suficiente, iar situația legată de sănătatea publică este într-o degradare continuu din cauza inacțiunilor guvernării, această responsabilitate poate fi împărțită cu angajatorii, cu o condiție – cheltuielile respective să nu fie puse pe umerii agenților economici și instituțiilor bugetare.

Andrian Candu s-a referit și la costul mare al testării în Republica Moldova față de alte state din regiune, menționând că, aceste plăți sunt deduse astăzi din viața și sănătatea oamenilor, iar responsabil de situație este guvernul amator al actualului președinte de țară. 

Proiectul mai stipulează că plățile făcute de angajator pentru testarea angajaților pentru identificarea virusului SARS-CoV-2 sunt scutite complet de impozit pe venit, la nivel de salariat și angajator, scutirea se aplică inclusiv și în privința contribuțiilor sociale și medicale.

De asemenea, prin prezentul proiect de lege, Guvernul va fi obligat să asigure rambursarea banilor achitați, de facto, de către salariați în contul impozitelor și contribuțiilor sociale și medicale până la intrarea în vigoare a prezentei legi. 

De menționat că, la această oră, Guvernul, în loc să sprijine angajatorii și salariații pentru a evita închiderea sau blocarea activităților, precum și păstrarea locurilor de muncă, îi pune în situația de a suporta cheltuieli adiționale, sub formă de impozite la bugetul de stat, pe lângă costul nemijlocit al testelor SARS-CoV-2.

Proiectul este actual în contextul redeschiderii școlilor și a grădinițelor, dar și a numărului mare zilnic de infectați, motiv din care PRO MOLDOVA cere examinarea acestuia fără întârziere.

Grupul parlamentar PRO MOLDOVA

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...