Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi, împreună cu șeful statului și cu prim-ministrul, a depus flori la Complexul Memorial ”Eternitate”

Chișinău, 09 mai 2020 – Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a participat, astăzi, împreună cu șeful statului Igor Dodon și cu prim-ministrul Ion Chicu, la ceremonia oficială de  depunere de flori la Complexul Memorial ”Eternitate”, cu ocazia Zilei Victoriei și comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei.

Oficialii au comemorat victimele Celui de-al doilea război mondial prin depunere de jerbe și flori la ”Focul Veșnic”, la Monumentul ”Steaua”, la plăcile comemorative și mormântul eroilor necunoscuți, dar și la Monumentul ”Maica Îndurerată”. A fost ținut un minut de reculegere.

”Anul trecut am sărbătorit cei 75 de ani de la eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă, astăzi sărbătorim marea aniversare a celor 75 de ani ai Victoriei. Nu trebuie să uităm niciodată de cei cărora le datorăm pacea și cerul senin, să nu uităm de veteranii rămași în viață și să avem grijă de ei, să păstrăm memoria față de eroi și să o transmitem generațiilor viitoare. De aceasta avem nevoie noi, cei care trăim pe Pământ”, a declarat Zinaida Greceanîi la încheierea ceremoniei solemne.

Cu ocazia Zilei Victoriei, astăzi, Președintele Parlamentului a adresat un mesaj cetățenilor, în care  menționează că Victoria, la care au contribuit reprezentanți ai multor popoare, este celebrată și acum, după mai bine de șapte decenii, în tot spațiul CSI și în Europa. 

”Eliberarea popoarelor europene de sub jugul fascist a stat la baza creării actualei comunități europene. Numeroase monumente în cinstea ostașilor eliberatori se înalțează în multe orașe europene”, se arată în mesaj. 

Totodată, Zinaida Greceanîi s-a arătat emoționată că și poporul nostru, inclusiv tinerii, păstrează memoria istorică și venerația față de eroii războiului, celebrând Ziua Victoriei, fie și într-un mod neobișnuit anul acesta. 

De notat că anterior Guvernul Republicii Moldova a doptat o Hotărâre cu privire la organizarea şi desfăşurarea acţiunilor consacrate celei de-a 75-a aniversări a Zilei Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa Patriei. Printre acțiunile respective se numără reparaţia capitală a Complexului „Eternitate” și conferirea veteranilor a medaliei jubiliare „75 de ani de la Victoria asupra fascismului în Cel de-al doilea război mondial”.

Din cauza stării de urgență, institutite în Republica Moldova în perioada 17 martie – 15 mai, manifestările publice au fost amânate, iar unele se desfășoară în spațiul virtual. 

Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la Victoria ţărilor din coaliţia anti-hitleristă asupra Germaniei naziste în Cel de-al doilea război mondial. Peste 300 000 de persoane din Moldova au participat la acțiunile de luptă din cadrul acestui război.

09.05.2020 Ceremonia de depunere de flori  cu ocazia Zilei Victoriei și comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei, cu participarea Președintelui Parlamentului

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...