Președintele Parlamentului a participat la o expoziție care prezintă istoriile de succes ale unor refugiați ucraineni care s-au integrat în Republica Moldova

Chișinău, 24 februarie 2024 – La doi ani de război în Ucraina, refugiații ucraineni în țara noastră devin de succes și inspiră prin curajul și determinarea lor. 12 istorii exemplu ale celor care au început viața de la început și au reușit să se integreze în Republica Moldova au fost prezentate, astăzi, în cadrul expoziției „Big Heart: Keep on Beating”, la care a participat și Președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„Astăzi e o aniversare tristă. Doi ani de la o tragedie care a șocat prin brutalitatea și prin atrocitatea sa o lume întreagă. Doi ani de durere, dar și doi ani de eroism adevărat, un exemplu și o lecție pentru toți noi ce înseamnă să-ți iubești țara. Poporul ucrainean a demonstrat acest lucru plătind un preț enorm. Dar am convingerea că toată lumea se va uni în jurul Ucrainei și noi vom învinge, Ucraina va învinge, va fi reconstruită, va fi o țară și mai frumoasă cu oamenii săi puternici, oameni care-și iubesc patria și reprezintă un exemplu pentru întreaga omenire”, a subliniat Președintele Parlamentului, Igor Grosu, în discursul său de deschidere a evenimentului.

Despre istoriile de succes ale refugiaților din Ucraina a vorbit și Dmitrii Lecartev, liderul Congresului Național al Ucrainenilor din Moldova. El a menționat că, indiferent de obstacolele prin care au trecut cei 12 refugiați, chiar dacă nu cunoșteau limba, legislația țării, totuși ei au reușit să se integreze în Moldova. „Avem antreprenori, sportivi, doctori, care au început ca voluntari, apoi au început să activeze în centre specializate. Eroii noștri sunt oameni foarte puternici, care au demonstrat că, chiar și prin război, viața continuă și, chiar într-o altă țară, poți începe viața din nou. Cel mai important vrem să arătăm că societatea noastră este deschisă pentru ucraineni”.

Un mesaj de mulțumire față de eforturile depuse de autoritățile moldovenești și ale membrilor Congresului Național al Ucrainenilor din Moldova a adresat și Natalia Sirenko, ofițer consular la ambasada Ucrainei în Moldova. „Prin această expoziție vrem să arătăm experiențele refugiaților ucraineni. Pentru mulți dintre ei, viața se împarte în înainte și după război. Această expoziție reflectă succesul și determinarea lor împotriva tuturor incertitudinilor că nu mai sunt în țara lor”.

Potrivit datelor UNCHR Moldova, de la începutul războiului în Ucraina, peste 1,4 milioane de refugiați ucraineni au intrat în Republica Moldova, iar 116 mii au fost sprijiniți și locuiesc în prezent pe teritoriul țării noastre.

Evenimentul a fost organizat de Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova împreună cu UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, cu scopul de a onora reziliența și poveștile de succes ale refugiaților din Ucraina și pentru a comemora doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina.

24.02.2024 Expoziția „Big Heart: Keep on Beating” organizată de Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova și UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...