Președinte PAS, Igor Grosu: Opriți scumpirea pâinii, opriți furtul grâului din rezerva de stat pornit de Dodon

Chișinău, 14 mai 2021 – Președintele PAS, deputatul Igor Grosu, a cerut, în cadrul unei conferințe de presă, Guvernului și autorităților responsabile să nu admită scumpirea pâinii și să oprească de urgență exportul grâului din Rezerva de Stat. Mai mult, deputatul PAS susține că scumpirile la pâine și uleiul de floarea soarelui fac parte din înțelegerea dintre Dodon și oligarhul Vaja Jhashi, fost partener al lui Plahtoniuc.

Președintele Fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate afirmă că, sub pretextul împrospătării grâului din rezerva de stat, Dodon și complicii săi din cadrul instituțiilor responsabile au pus la cale o schemă de export a grâului din rezervele statului. Și asta în pofida solicitării Consiliului Suprem de Securitate de a fi introdus moratoriu la exportul grâului pentru a nu admite scumpirea pâinii.

„S-a scumpit prețul pâinii cu un leu. Cum s-a ajuns la această scumpire? Printr-o schemă pusă la cale de către ministrul Agriculturii Perju, prin coincidență cumătrul lui Igor Dodon, șeful Agenției Rezerve de Stat, un coleg mai vechi al lui Voicu, și un oligarh, un monopolist pe piața de cereale, un oarecare Vaja.

Aceștia au pus la cale o schemă prin care, sub pretextul împrospătării rezervei de stat, să exporte acest grâu din țară. Și atunci, și anterior, am atenționat că, în contextul secetei de anul trecut și faptului că roada a fost de două ori mai mică decât în anii precedenți, există riscul ca prețul la pâine să crească. Am solicitat să fie introdus moratoriu la exportul grâului din rezerva de stat.

Acest grâu, la recomandarea noastră, urma să fie pus la dispoziția companiilor, brutăriilor, industriei de panificație, pentru a se putea anticipa eventuala scumpire a pâinii. Guvernul lui Dodon, prin intermediul lui Perju și Voicu, au tot insistat că nu există astfel de pericole. Iată că am ajuns să vedem că au mințit, pentru că în spatele acestor declarații nu a fost nimic altceva decât interesul financiar al lui Dodon și al acestui oligarh.

Scumpirile care s-au produs la uleiul de floarea soarelui, iarăși, fac parte din înțelegerea dintre Dodon și acest oligarh. Cerem prim-ministrului interimar în exercițiu să ia toate măsurile necesare pentru a interzice exportul de grâu din rezerva de stat. Pâinea este un produs social, strategic. Acest grâu trebuie să ajungă la brutării, la mori, pentru a opri și a se reîntoarce prețul anterior la pâine. Domnilor Perju, Voicu, șeful vămii, șeful ANSA, toți sunteți complici la această schemă.

Nu uitați că va veni momentul și va trebui să dați explicații. Grâul țării trebuie să rămână în țară și trebuie folosit pentru a nu jecmăni și umili oamenii. Imaginați-vă cum familiile, cu trei-patru copii, care zilnic consumă câte 2-3 pâini, au mers astăzi la magazin și au văzut surpriza. Domnule Ciocoi, aveți timp la dispoziție să convocați Guvernul și foarte repede să interziceți exportul de grâu din rezerva de stat”, a punctat Igor Grosu.

Fracțiunea parlamentară PAS, Blocul ACUM

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More