Pe platforma Comisiei drepturile omului și relații interetnice au fost dezbătute cele mai stringente subiecte ce țin de drepturile femeilor

Chișinău, 03 martie 2021 – În vederea implementării Concepției privind cooperarea dintre Parlament și societatea civilă, aprobată prin Hotărârea Parlamentului în decembrie 2005 și în contextul Zilei Internaționale a Femeii, Comisia drepturile omului și relații interetnice a organizat în cadrul ședinței sale dezbateri asupra celor mai stringente subiecte ce țin de drepturile femeilor și provocările cu care se confruntă acestea. La fel, au fost supuse discuțiilor mecanismele de sensibilizare a societății cu privire la respectarea drepturilor femeii reieșind din situația pandemică provocată de virusul Covid-19.

La ședință au participat reprezentantele Centrului de Drept al Femeilor (CDF), organizație non-guvernamentală înființată de femei-juriste din Republica Moldova și înregistrată în anul 2009. Misiunea CDF este de a asigura promovarea și protecția drepturilor femeilor și de a contribui la reducerea violenței în familie în Republica Moldova.

În cadrul dezbaterilor a fost discutată prezența perspectivei de gen atât în timpul procesului de elaborare cât și de aplicare a legii, egalitatea de statut pentru femei și bărbați în viața publică și în cadrul familiei, precum și importanța majoră privind ratificarea de către Republica Moldova în termeni cât mai restrânși a Convenției de la Istanbul.

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei în raportul său de țară din 25 iunie 2020 îndeamnă Republica Moldova să ratifice Convenția de la Istanbul fără amânare și Comitetul ONU pentru eliminarea tuturor forme de discriminare față de femei în Observațiile finale din 2 martie 2020 își exprimă îngrijorarea privind numărul mare de cazuri de violență în familie și îndeamnă Republica Moldova să urgenteze ratificarea Convenției de la Istanbul.

Ratificând Convenția de la Istanbul, Republica Moldova va demonstra că parcursul său european și orientarea spre valorile europene continuă să rămână o prioritate și va garanta dreptul cetățenilor săi la o viață fără violență în familie.

Comisia apreciază drept importantă implicarea societății civile în administrarea proceselor publice și va manifesta și în continuare deschidere pentru a facilita un dialog constructiv în acest sens.

Comisia drepturile omului și relații interetnice

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...