PAS denunță intenția deputaților socialiști de a manipula legea prin adoptarea ilegală a unui aviz privind secțiile de votare de peste hotare

Vicepreședintele PAS, deputatul Sergiu Litvinenco, a vorbit azi, 23 septembrie, în cadrul unui briefing de presă, despre încercarea disperată a socialiștilor de a crește șansele minime pe care le are Igor Dodon în acest scrutin, prin adoptarea ilegală a unui aviz consultativ din partea Comisiei juridice, numiri și imunități la trei întrebări înaintate de CEC.

În acest context, Sergiu Litvinenco a precizat: „Socialiștii știu că pierd acest scrutin, de aceea recurg la orice manipulări pentru a crește șansele minime pe care le au. Astăzi, în cadrul Comisiei juridice, cei patru socialiști, plus deputatul Nichiforciuc, au respins propunerea mai multor deputați de a exclude din agendă adoptarea unui aviz consultativ la trei întrebări pe care le-a înaintat CEC în luna septembrie, legate de secțiile de votare de peste hotare.ˮ

În opinia deputatului, răspunsul comisiei la cele trei întrebări este evident părtinitor intereselor socialiștilor. Astfel, la prima întrebare – dacă trebuie de deschis secții de vot în toate ambasadele sau e la discreția CEC și undeva pot să nu se deschidă – se spune că trebuie în toate obligatoriu, chiar dacă aceasta presupune că  în ele votează doar cei din ambasadă, iar costurile sunt enorme – vreo 5000 de euro, ceea ce încalcă principiul economicității, prevăzut și de Comisia de la Veneția.

La a doua întrebare – participarea la care scrutin se ia în considerație pentru secțiile de votare din afară – se spune că la parlamentarele din 2019 și referendumul consultativ. Adică referendum organizat de Plahotniuc și refuzat deschis de diaspora.

La a treia întrebare – care este ponderea celor 3 criterii descrise în lege – răspunsul pregătit de Vasile Bolea spune că totul este alternativ. Adică CEC ar putea sa ia în considerație un criteriu și să nu ia în considerație alt criteriu.

Analizând proiectul de răspuns pregătit de socialistul Vasile Bolea, președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco atrage atenția asupra faptului că asistam la un fel de manipulare a legii, încercându-se a îmbrăca în haină legală interpretările părtinitoare care urmează a fi impuse CEC-ului pentru a face partizanat în favoarea candidatului Igor Dodon.

Deputatul PAS semnalează câteva probleme în legătură cu răspunsul oferit de comisia juridică:

  • In primul rând, comisia își depășește competențele, or interpretarea oficială a legii se face de Parlament și nu de comisia juridică care nu are această competență. CEC-ul în cazul de față urmează să aplice legea și să nu aștepte comenzi de la alții.
  • In al doilea rând, prin acest răspuns se continuă șirul de ilegalități în ceea ce privește procesul de deschidere a secțiilor de votare în afara țării.  Această interpretare ilegală a legii care se face de socialiștii lui Dodon din comisia juridică la solicitarea socialiștilor lui Dodon de la CEC, impune Comisia Electorală Centrală să facă partizanat în favoarea candidatului Igor Dodon.  „Un fel de „mejdusoboicicˮ – șeful  departamentului juridic al PSRM Maxim Lebedinschi întreabă, pe când șeful adjunct al departamentului juridic al PSRM Vasile Bolea răspunde.ˮ, a subliniat deputatul.

În concluzie, Sergiu Litvinenco și-a exprimat speranța că majoritatea membrilor CEC nu se vor deda manipulărilor socialiștilor și nu vor lua în calcul avizul ilegal aprobat de comisia juridică contrar prevederilor constituției și legislației.

Fracțiunea PAS, Blocul ACUM

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...