PAS cere anularea „secretului offshore”: Vrem să cunoaștem numele beneficiarilor efectivi ai firmelor offshore

Chișinău, 13 aprilie 2021 – Deputatul PAS, Dumitru Alaiba, a anunțat azi, într-un briefing de presă, că a înregistrat o inițiativă legislativă prin care se urmărește anularea „secretului offshore” și asigurarea unei transparențe maxime a societăților comerciale de pe teritoriul Republicii Moldova. Mai mult, prin această inițiativă se vrea scoaterea din anonimat a beneficiarilor efectivi ai firmelor offshore.

Astfel, proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 220 din 19.10.2007 privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali propune implementarea unor prevederi prin care lista beneficiarilor efectivi ai tuturor companiilor cu fondatori în jurisdicții netransparente să fie publică.

„Vrem să cunoaștem numele celor care sub „secretul offshoreˮ ascund evaziuni fiscale, corupție, crime organizate, spălări de bani, atacuri raider. În ultimul deceniu, dar și înainte de aceasta, noi am fost martori la foarte multe crime financiare. Aici mă refer inclusiv la atacuri raiduri, când peste noapte acțiunile proprietarilor legitimi sunt furate, în baza documentelor trucate. Noi am fost martori la furtul unui miliard din Banca Națională. Această crimă economică a sărăcit populația. Noi am fost martori cum 22 miliarde de dolari au fost spălați în baza unor hotărâri de judecată corupte. Noi am fost martori la finanțarea ilegală a unui partid, mă refer la PSRM și dosarul Bahamas. Toate aceste crime financiare au un lucru comun – implicarea companiilor anonime, companii «offshore»”, a precizat deputatul.

Potrivit deputatului, informația despre fondatorii, administratorii, beneficiarii companiilor înregistrate în Republica Moldova este informație de interes public și orice îngrădire a acesteia este o încălcare a dreptului constituțional al cetățenilor noștri de acces liber la informația de interes public, consfințit în articolul 34 din Constituție.

Mai mult, așa-zisele companii offshore sau companii înregistrate în jurisdicții cu risc sporit, după cum sunt definite de Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, sunt începutul și sfârșitul evaziunii fiscale, corupției, crimei organizate, spălărilor de bani, atacurilor raider și al multor altor crime. Asta, din cauza anonimatului beneficiarilor efectivi.

Principalele prevederi ale proiectului de lege se referă la obligativitatea Agenției Servicii Publice de a asigura vizualizarea publică a informației din Registrul de stat cu privire la beneficiarii efectivi în resursele și platformele existente de publicare a datelor deschise despre companii.

Așadar, autorul proiectului consideră că modificările prevăzute ar contribui la eliminarea unui mare focar de corupție de nivel înalt, ar contracara legalizarea sau tăinuirea veniturilor și a averilor dobândite ilegal prin crime financiare și evaziune fiscală și, totodată, ar contribui semnificativ la asigurarea transparenței și a dreptului constituțional al cetățenilor de acces la informația de interes public.

Fracțiunea parlamentară PAS, Blocul ACUM

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More