Consultări publice pentru reglementarea întreținerii și protecției animalelor de companie

Chișinău, 13 aprilie 2021 – Oficiile teritoriale de informare ale Parlamentului (OTIP) desfășoară, în această săptămână, o serie de consultări cu societatea civilă, autoritățile și instituțiile publice locale pentru a definitiva elaborarea unui proiect de lege de reglementare a întreținerii şi protecţiei animalelor de companie. Organizarea consultărilor și inițiativa legislativă aparțin deputatei Arina Spătaru.

Potrivit parlamentarei, este necesar ca acesta să fie consultat cu reprezentanți ai APL de nivel I și II, structurile teritoriale ANSA, precum și cu AO interesate de subiect, pentru a spori calitatea viitorului act legislativ. „Este un proiect de lege vast și important pentru toate autoritățile. Aș vrea să pun umărul și să identificăm niște clarități pe marginea subiectului. Să vedem ce putem face în contextul acutizării problemei animalelor de companie, fără adăpost”, a spus deputata Arina Spătaru.

Procesul de elaborare a actului legislativ, vine în urma mai multor adresări în repetate rânduri din partea cetățenilor și a APL-urilor privind problema lipsei unui act legislativ care ar reglementa întreținerea şi protecţia animalelor de companie, respectiv s-a recurs la demararea elaborării unui astfel de proiect de lege, a menționat Arina Spătaru.

Participanții la audieri au subliniat importanța măsurilor care trebuie întreprinse, în termen scurt, pentru a nu admite creșterea numărului de animale de companie abandonate, or acestea se regăsesc tot mai frecvent în stradă. De asemenea, a fost abordat subiectul azilurilor pentru animale, dar și gestionarea corectă a acestora. Astfel, s-a propus includerea mai multor acțiuni de acest fel în proiectul legislativ pentru a îmbunătăți eficiența și implementarea documentului.

În final, deputata Arina Spătaru a îndemnat la identificarea soluțiilor comune, indiferent de culoarea politică, or prolema abordată este una ce vizează fiecare autoritate din toate localitățile țării.

Astăzi, discuțiile au fost facilitate de Oficiul teritorial de informare al Parlamentului, cu reședința în municipiul Edineț. În următoarele zile, consultări similare vor fi organizate de OTIP-urile cu reședința în municipiile Orhei, Comrat și orașul Leova.

Oficiile teritoriale de informare ale Parlamentului (OTIP) contribuie la informarea oamenilor despre activitățile legislative, precum și despre modalitățile de implicare a cetățenilor în procesul decizional. Scopul lor este de a facilita dialogul dinre deputați și cetățeni, precum și de a asigura asistența necesară lucrului în teritoriu al parlamentarilor.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...