Parlamentul urmează să aprobe în cea de-a doua lectură modificări la Legea cadastrului bunurilor imobile

Chișinău, 31 martie 2021 – Comisia agricultură și industrie alimentară a aprobat, în ședința de astăzi, raportul la proiectul de lege pentru modificarea Legii cadastrului bunurilor imobile.

PROIECTUL de modificare a Legii vine în contextul neclarităților existente în articolele ce se referă la partea tehnică a cadastrului,  la stabilirea hotarelor, clarificarea modului de ținere a „planului cadastral” și „planului geometric”, cât și prevederile referitoare la hotarele fixe și hotarele generale ale terenurilor.

Conform documentului, se propune descrierea explicită a tipurilor și componenței lucrărilor cadastrale, măsurătorile pe teren, stabilirea hotarelor fiind activități executate în cadrul lucrării cadastrale.

De asemenea, urmează completarea legii cu prevederea care stipulează că lucrările cadastrale se execută de către Agenția Servicii Publice și structurile sale teritoriale, de întreprinderi de stat sau private. În cadrul entității executante, responsabilitatea pentru corectitudinea lucrărilor cadastrale, o poartă inginerul cadastral. Este prevăzută obligativitatea certificării inginerilor cadastrali, în vederea asigurării calității executării lucrărilor de formare a bunurilor imobile și de delimitare a proprietății publice.

”Proiectul de lege va asigura îmbunătățirea procesului de modificare a planului cadastral, în cazul comiterii erorilor la înregistrarea masivă/ formării bunurilor imobile, care la rândul său vor asigura calitatea lucrărilor cadastrale  și diminuarea costurilor pentru aceste lucrări”, se menționează în nota informativă a documentului.

Potrivit autorilor, prevederile propuse la proiectul de lege nu afectează lucrările de finalizare masivă a creării cadastrului bunurilor imobile – activitate desfășurată în cadrul Proiectului de înregistrare și evaluare funciară.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova 

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...