Parlamentul s-a aliniat la Campania ”Nedetectabil=Netransmisibil” (N=N) prilejuită de Ziua mondială pentru combaterea HIV/SIDA

Chișinău, 1 decembrie 2020 – În contextul Zilei mondiale pentru combaterea HIV/SIDA, Parlamentul Republicii Moldova s-a aliniat la Campania națională ”Nedetectabil=Netransmisibil” (”N=N”), organizată de Asociația Obștească ”Inițiativa Pozitivă”, sub egida Parlamentului Republicii Moldova.

Scopul principal al campaniei din acest an este mobilizarea eforturilor tuturor părților responsabile și interesate, la nivel național și local, în vederea implementării măsurilor de răspuns în combaterea epidemiei HIV în Republica Moldova în contextul crizei pandemice COVID-19.

Cu acest prilej, Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a adresat un mesaj, în care s-a referit la colaborarea cu societatea civilă, instituțiile din țară și de peste hotare cu privire la controlul asupra HIV/SIDA.

”Această cooperare s-a materializat într-un șir de realizări precum perfecționarea cadrului normativ, sensibilizarea opiniei publice, dezvoltarea serviciilor de calitate și mobilizarea resurselor. Scopul final al acestor eforturi este ca persoanelor cu statut HIV pozitiv să le fie create condiții de viață fără stigmatizare din partea celor din jur, de viață sigură și fără suferință. Să le oferim o mână de ajutor – este inofensiv și omenește”, a menționat Zinaida Greceanîi. 

La propunerea Asociației Obștești ”Inițiativa Pozitivă”, în seara zilei de astăzi fațada clădirii Parlamentului a fost iluminată cu literele ”NN” de culoare roșie, cu scopul de a crește gradul de vizibilitate a campaniei și de sensibilizare asupra problemei HIV/SIDA.

În contextul Zilei mondiale pentru combaterea HIV/SIDA, pe 30 noiembrie, pe platforma Comisiei protecție socială, sănătate și familie, s-a desfășurat masa rotundă „Sustenabilitatea răspunsului național HIV prin prisma actelor normative și drepturile omului”.

Ziua Mondială de luptă împotriva HIV/SIDA este marcată anual pe 1 decembrie, având ca obiectiv consolidarea eforturilor pentru combaterea epidemiei prin informarea cu privire la căile de transmitere a infecției – în acest mod oamenii sunt îndemnați și încurajați să-și cunoască statutul HIV și să fie solidari cu cei care sunt afectați de această epidemie.

Estimativ, 14 589 de persoane trăiesc cu HIV în Republica Moldova, iar numărul oficial constituie 9 386 de persoane, conform situației la 1 ianuarie 2020. Circa 6 690 de persoane se află în terapie antiretrovirală.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...