Parlamentul s-a aliniat Campaniei ONU ”16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”

Chișinău, 25 noiembrie 2020 – Parlamentul Republicii Moldova se alătură, și în acest an, Campaniei Organizației Națiunilor Unite ”16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, desfășurată în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie curent.

Astăzi, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii și cu ocazia lansării Campaniei, Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a adresat un mesaj video, în care îndeamnă la conjugarea eforturilor în lupta împotriva violenței.

”Violența asupra femeilor, copiilor este o problemă gravă a societății și o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului. Din păcate, anume femeile și fetele devin pradă ușoară a abuzului și violenței. Abuzul nu apare doar într-un context social nefavorabil. Violența nu are limite sociale sau economice. Ea poate avea diverse forme – inclusiv violență fizică sau constrângere economică, precum și abuz psihologic. 

Anul   curent,   marcat   de   criza   pandemică   în   toată   lumea,se   atestă creșterea riscului violenței, în special, asupra copiilor. Mediul virtual, pe lângă avantajele sale, aduce și noi provocări. De aceea, acum mai mult ca oricând este important să ne unim eforturile și să acționăm, cot la cot, pentru prevenirea și combaterea tuturor formelor de violență”, se arată în mesajul speakerului.

Prin intermediul platformei de dialog a doamnelor deputate din Parlamentul Republicii Moldova, deputatele din cadrul tuturor Fracțiunilor și grupurilor parlamentare s-au mobilizat și implicat în acțiuni de informare și combatere a violenței împoriva femeilor și fetelor. Fiecare dintre ele au adresat mesaje video de condamnare a agresiunii și de susținere a victimelor violenței.

Totodată, în dimineața zilei, șase bannere mari de pânză cu îndemnul deputatelor ”aLEGE o viață fără violență” au fost instalate pe fațada clădirii Legislativului și se vor afla acolo în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, cât durează Campania globală.

25.11.2020 - 10.12.2020 Campania Organizației Națiunilor Unite „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”

Pe holurile Parlamentului au fost instalate două standuri informative cu materiale și statistici despre fenomenul violenței, despre modificările și completările unor acte legislative în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie, despre serviciile gratuite oferite victimelor și modalitățile de sesizare a cazurilor de violență, etc. Acțiune, la fel susținută de doamnele deputate din Parlament.

Campania va fi lansată, în seara zilei de astăzi, printr-o acțiune simbolică de iluminare a clădirii Parlamentului în culoarea oranj – culoarea campaniei globale, dar și naționale. Sloganul acesteia este – Colorează lumea în oranj: Finanțează, Reacționează, Prevină, Colectează!

În următoarea perioadă, prin intermediul Oficiilor teritoriale de informare ale Parlamentului, cu reședința în municipiile Edineț, Orhei, Comrat și orașul Leova vor fi organizate discuții cu deputații, autoritățile locale și ONG-urile din teritoriu despre prevenirea și combaterea violenței în perioada pandemiei de COVID-19.

Acțiunile sunt realizate cu sprijinul Programului pentru Consolidarea rolului Parlamentului în îmbunătățirea egalității de gen în Republica Moldova, implementat de PNUD, UNFPA, UNICEF și UN Women.

16 Zile de activism împotriva violenței în bază de gen este o campanie internațională, care se desfășoară în fiecare an. Aceasta începe la data de 25 noiembrie, de Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și se încheie la data de 10 decembrie, de Ziua Internațională a drepturilor omului, indicând că violența împotriva femeilor este cea mai gravă încălcare a drepturilor omului la nivel mondial.

Direcția generală comunicare și relații pubice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More