Mesajul Președintelui Parlamentului Zinaida Greceanîi, adresat de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și cu ocazia lansării Campaniei ONU ”16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”

Violența asupra femeilor și copiilor prezintă o problemă gravă a societății în ziua de azi, și o încălcare a drepturilor fundamentale oricărui om. Din păcate, anume femeile și fetele devin pradă ușoară a abuzului și violenței.

Abuzul nu apare doar într-un context social nefavorabil. Violența nu are limite sociale sau economice. Ea poate avea diverse forme – inclusiv violență fizică sau constrângere economică, precum și abuz psihologic.  

Anul   curent,   marcat   de   criza   pandemică   în   toată   lumea,   se   atestă creșterea riscului violenței, în special asupra copiilor. Mediul virtual, pe lângă avantajele sale, aduce și noi provocări. De aceea acum mai mult ca oricând este important să ne unim eforturile și să acționăm cot la cot pentru prevenirea și combaterea tuturor formelor de violență.

Parlamentul Republicii Moldova în actuala legislatură a  adoptat în lectura finală modificări la Legea cu privire la prevenirea şi combaterea violenţei în familie și alte acte normative, care oferă suport suplimentar victimelor violenței. Statisticile arată că perfecționarea cadrului normativ a condus la diminuarea fenomenului violenței asupra femeilor și copiilor.

Parlamentul   va   perfecționa   în   continuare   mecanismul   de   protecție împotriva violenței în bază de gen. Acest lucru este important pentru securitatea   femeilor   și   fetelor,   dar   și   pentru   protejarea   și   sănătatea întregii societăți.

Violența nu trebuie tolerată – ea trebuie eliminată definitiv. Drepturile şi demnitatea umană trebuie să stea în capul mesei.

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...