Parlamentul s-a alăturat Săptămânii mondiale de conștientizare a rezistenței la antibiotice

Chișinău, 26 noiembrie 2021 – Sporirea gradului de conștientizare a populației privind creșterea rezistenței la antibiotice, la nivel mondial și național, a fost discutată în cadrul mesei rotunde cu genericul ”Albastru pentru rezistența antimicrobiană”, organizată de Ministerul Sănătății în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pe platforma Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie.

Discuțiile au loc în contextul desfășurării Săptămânii mondiale de conștientizare a rezistenței la antibiotice, desfășurată în perioada 18-24 noiembrie și care are ca scop informarea publicului larg despre importanța utilizării raționale a preparatelor antimicrobiene.

Dan Perciun, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, a remarcat că acest subiect este extrem de important, subliniind disponibilitatea comisiei în acordarea suportului în gestionarea acestei probleme. ”Noi, pe platforma comisiei, vom oferi toată susținerea pentru a avansa în rezolvarea acestei situații și vom fi alături de Ministerul Sănătății în toate demersurile,” a declarat deputatul.

În cadrul evenimentului a fost prezentat raportul Organizației Mondiale a Sănătății privind situația, la nivel global, a fenomenului rezistenței la antimicrobiene.

De asemenea a fost examinat raportul privind sistemul național de supraveghere epidemiologică a rezistenței la antimicrobiene și al infecțiilor asociate asistenței medicale în Republica Moldova, realizat de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

În aceeași ordine de idei au fost prezentate informații privind consumul de antibiotice în sectorul uman și cel veterinar în țara noastră.

Totodată, s-a discutat despre Programul și Planul național de prevenire și combatere a rezistenței la antimicrobiene (RAM), inițiat de autoritățile  de profil cu suportul partenerilor externi de dezvoltare, care este în curs de elaborare.

Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice este parte a Campaniei de informare pentru sporirea nivelului de conștientizare a rezistenței la antibiotice.

26.11.2021 - Masa rotundă ”Sporirea nivelului de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene”

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More