Parlamentul a dat start evenimentelor dedicate ”Mărțișorului”

Chișinău, 24 februarie 2021 – Deputați, meșteri populari și angajați din domeniul culturii din raioanele Briceni, Edineț, Ocnița și Dondușeni s-au întrunit astăzi, în cadrul unui atelier online de confecționare a mărțișoarelor.

Deputata Irina Lozovan a salutat inițiativa organizatorilor de a păstra tradițiile noastre culturale. “Cultura ne ajută să redăm lucrurile cu adevărat importante. Avem tradiții frumoase, iar ”Mărțișorul” este o sărbătoare pe care o țin minte din copilărie. Ca cetățean al Republicii Moldova, vin să confirm că promovarea acestui eveniment este o prioritate a noastră comună pentru tânăra generație”, a menționat parlamentara. 

În cadrul discuțiilor, participanții au subliniat că Mărțișorul este un element important al culturii, care reunește oameni din întreaga țară. “Aceasta am și încercat să redăm la atelierul de creație, unde s-au adunat mai mulți meșteri populari din regiune. Noi, de la secția cultură am și confecționat mărțișorul nostru. Două fire – alb și roșu, care ne aduc bucurie. Vă mulțumim organizatorilor pentru că multe lucruri am găsit interesante, iar mărțișorul în raionul Ocnița, va trăi în continuare, astfel ca, aceste două fire să ne adune în activități frumoase”, a menționat șefa Secției Cultură din raionul Ocnița, Angela Criucichevici.  

Reprezentanții din raionul Edineț și-au exprimat dorința pentru o colaborare deschisă întru păstrarea culturii și obiceiurilor naționale.  “Această pandemie ne-a impus să găsim soluții și alte metode de lucru. Ne dorim activități, dar în primul rând sănătate și ca medicina să aibă puteri să reziste. Să readucem obiceiurile, festivalurile cât mai curând. Sper să vină un mărțișor cu zâmbet pe față, să organizăm un festival de amploare”, a punctat șefa Secţiei Cultură, Angela Bazatin.   

Potrivit reprezentantului OTIP Edineț din cadrul Direcției generale comunicare și relații publice a Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova, Stela Belitei, obiectivul acestui eveniment online este de a ieși din tiparul obișnuit al comunicării parlamentare. “Ne axăm pe discuții despre evoluția lucrurilor în cultura noastră, păstrarea tezaurului național și implicarea în confecționarea mărțișoarelor”.

Atelierul online de confecționare a mărțișoarelor a fost organizat de Oficiul teritorial de informare al Parlamentului (OTIP) Edineț. Au fost difuzate online, filme de scurt metraj pe marginea cărora participanții au avut mai multe discuții. Reprezentanții celor patru raioane, meșteri iscusiți au prezentat tehnici și tradiții de confecționare a mărțișoarelor. Procesul de confecționare a inclus și detaliile inedite ale meșteșugului din zona de nord a Republicii Moldova.

Cu această ocazie, a fost dat start șirului de evenimente dedicate sărbătorii de primăvară “Mărțișor“.

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Acest site utilizează module cookie pentru a vă optimiza experiența de navigare. Accept Mai multe detalii...