O nouă rundă de dezbateri a Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției din Republica Moldova

Chișinău, 14 aprilie 2021 – Astăzi a avut loc o nouă rundă de dezbateri pe marginea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia.

La ședință au participat membrii Comisiei juridice, numiri și imunități, președintele și vicepreședinții Judecătoriei Chișinău, președintele Curții de Apel Chișinău, și conducerea judecătoriilor din zona de centru a țării.

Au fost dezbătute propunerile Președintelui Republicii Moldova pe marginea Strategiei din sectorul justiției, precum și includerea unor prevederi esențiale.   

Președintele Comisiei, Vasile Bolea a declarat că dezbaterile și schimbul de opinii cu președinții instanțelor judecătorești din țară, membrii CSM și procurori sunt foarte importante, or aceștia sunt persoanele implicate nemijlocit în funcționarea sistemului.  „Ne-am întâlnit aici să dezbatem încă o dată strategia, să propunem președinției un nou document. Trebuie să avem un feedback din partea instituțiilor vizate”, a spus deputatul.

În cadrul dezbaterilor, participanții s-au expus pentru o evaluare a judecătorilor într-un mod transparent. Potrivit lor, calitatea actului de justiție trebuie să fie piatra de temelie a unei reforme reale. Iar strategia să promoveze dezvoltarea unei culturi a integrității judiciare.

Cât despre evaluarea externă, aceasta ar însemna una extraordinară. Reprezentanții sistemului judiciar mizează pe susținerea politicului și promovează o evaluare strict reglementată prin lege. Problema trebuie rezolvată prin instituirea unui mecanism legal, o reglementare constituțională în vederea evaluării externe. În Republica Moldova, însă nu există o asemenea prevedere legală.  

În final, a fost reiterat faptul că reforma actului de justiție nu trebuie să devieze de la planul stabilit, or identificarea persoanelor integre în realizarea evaluării este un lucru primordial.  Astfel, se poate de evitat atragerea externă în acest proces decizional pentru justiția din Republica Moldova.  

Direcția generală comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Citește și

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More